Centrul Vechi e mai pustiu ca niciodată. Mese răsfirate, angajați care stau în lungi pauze de țigară și afișe la intrările din restaurante: ”Pentru siguranța tuturor, vă rugăm să păstrați distanța de 1 metru față de persoanele din jurul dumneavoastră”.

Ceea ce era imposibil și de necrezut, s-a întâmplat: Centrul Vechi din București e gol, pustiu și dezinfectat. Da, puținii angajați ai puținelor terase rămase deschise, dezinfectează cu spor mesele, și-ți interzic accesul dacă nu folosești dezinfectantul. Și, da, clienții refuză aceste minime reguli de igienă, ridică din umeri și se îndepărtează.

Am fost de câteva ori în viața mea în Centrul Vechi și, de fiecare dată am avut sentimente duale. Pe de o parte mi-a plăcut mereu viața de noapte, alegerea unei terase din multitudinea de terase zgomotoase și discuțiile despre orice până la 4 dimineața. E o parte de București care nu are cum să-ți displacă, ai de unde alege, iar, dacă nu știi să alegi, angajații te trag de mânecă, practic implorându-te să alegi localul lor. Ce nu mi-a plăcut: aglomerația, senzația de sufocare și fix aceste insistențe. Adică ceea ce nu mai există acum.

Unele localuri sunt închise, scaunele stau în piramide, pentru că nu are cine să le folosească și se stabilește un program, după cum declară Bădulescu: ”În acest moment, acești comercianți, cel puțin din Centrul Vechi, s-au organizat astfel încât vor să deschidă alternativ, o parte o zi, alți comercianți în altă zi. În felul acesta, în ziua în care închid să sporească măsurile de dezinfecție din bucătăriile pe care le au”.

În legătură cu zvonurile despre închiderea totală a Centrului Vechi, un comerciant a afirmat: ”Nu știu, nu am auzit de așa ceva. Am auzit că se va decide închiderea Centrului Vechi, care poate fi doar un zvon, dar nouă nu ne-a spus nimeni să procedăm așa, să închidem pe rând. Nu am vorbit nici cu colegii de la celelalte localuri despre asta”.

Citește și: Veneția, între a fost odată și Coronavirus

#News