Vot Anticipate

Ancipatele, în Monitorul Oficial

Dacă în data de 4 februarie, guvernul adopta Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate, iată că astăzi, aceasta a fost trimisă spre Monitorul Oficial, cu scopul de fi publicată, spre marea dezamăgire a tuturor celor ce s-au declara împotriva unei astfel de măsuri.

Ordonanța prevede faptul că cetățenii cu drept de vot vor avea ocazia să voteze de oriunde, fie că vorbim despre o secție de votare din țară sau din străinătate.

Citește și: Liberalii dezvăluie când ar putea avea loc alegerile anticipate

„Art. 7: (1) În cazul în care perioada electorală corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe în timpul unei perioade electorale aferente altor alegeri generale, organismele electorate constituite sau care se vor constitui în cadrul acelui scrutin vor indeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și birourile electorale ale sectiilor de votare.
(2) În cazul în care după data începerii perioadei electorale corespunzatoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor îndeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevazute de legea care reglementeaza scrutinul respectiv.
(3) În cazurile prevazute de alin. (1) și (2), votarea va avea loc la date diferite.”

Votul în diaspora

Votul în diaspora va fi extins pe 3 zile, tocmai pentru ca toată lumea să aibă timp să voteze la alegerile parlamentare anticipate. De asemenea, de reținut este faptul că numărul de parlamentari, deputați și senatori se mărește, de la 6 la 12, în cazul diasporei.

„În situația în care alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020, în țară, alegatorii voteaza în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale, cu semnături distincte pentru fiecare tip de scrutin.”

O altă schimbare constă în numărul de semnături necesare partidelor pentru a se putea înscrie în cursa electorală, acesta înjumătățindu-se. Astfel, partidele ce vor dori să se înscrie în cursa alegerile vor avea de parcurs un drum mult mai lin decât în anii precedenți.

Citește și: Baronii pesediști vor anticipate, se pare

#News