Ministrul Mediului dă asigurări că există suficient lemn de foc pe piaţă

Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că nu știe de existența unei crize a lemnului de foc pe piaţă după plafonarea preţului, la începutul acestei luni, la 400 de lei (TVA inclusă). Potrivit ministrului Mediului,  comercianţii pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preţ, dar este convins că atât Romsilva, cât şi proprietarii privaţi au pus suficientă masă lemnoasă pe piaţă pentru a exista şi în momentul de faţă lemn de foc care să se vândă consumatorului final.

Ministrul Mediului: ”Eu sunt convins că în continuare există suficient lemn de foc pe piaţă

Ministrul Mediului susține că piaţa este o piaţă liberă, nu se compară cu piaţa energiei electrice sau a gazelor naturale, unde există un singur furnizor care poate să livreze gazul sau energia electrică pentru gospodăria respectivă, potrivit g4media.ro.

Potriviit lui Tanczos Barna, piaţa oferă soluţii, oferă oportunităţi, la preţuri diferite, tipuri diferite de lemn.

„Eu încă nu am primit asemenea informaţii că ar exista regiuni unde nu există deloc lemn. Deci nu avem asemenea informaţii. Discuţiile continuă cu comercianţii, cu cei care fac produse pentru încălzire din lemn, brichet, peleţi. RNP (Regia Naţională a Pădurilor – n.r.) a pus cantităţi suplimentare de lemn de foc pe piaţă – peste 500.000 de metri cubi în ultimele trei luni şi jumătate au fost puse la dispoziţia agenţilor economici care exploatează şi după aceea vând mai departe – pentru că este o piaţă unde sunt foarte mulţi jucători privaţi care oferă aceste servicii, pe de o parte, pe de altă parte șut intermediari şi vând lemn de foc”, a afirmat ministrul Mediului

 Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Ordonanţa de urgenţă prevede că preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn este plafonat la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn este stabilit la un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete fiind de maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus.

Alfred Laurențiu Mihai, despre aderarea la Spațiul Schengen: ”România este o țară loială și îndeplinește absolut toate condiţiile”