Trotinete
Trotinete. Sursa foto: startup Cafe

Toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină poliţe RCA (Răspundere Civilă Auto), cel mai probabil de anul viitor. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi uriașe. Aceasta este modalitatea prin care România se aliniază unei Directive Europene, potrivit adevarul.ro.

Datorită RCA-ului, în cazul unei pagube produse din vina unui șofer de trotinetă, cei care vor suferi un accident vor fi despăgubiți.

Dacă trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care o închiriaza. Limita este în general la 1000 de euro, prețul de asigurare fiind undeva în jurul a 30-40 de euro pentru o trotinetă. Din cauza traficului, foarte mulți români folosesc trotinete electrice. Soluția asigurării trotinetelor nu este una nouă, în ultimii ani acestea devenind mijloace de transport tot mai populare. Mai mulți asigurători au venit în sprijinul clienților, oferind produse de asigurare care oferă protecție financiară pentru situații neprevăzute.

Dacă o persoană care merge cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă o daună materială, costurile financiare rezultate pot fi suportate de asigurător, în limita de răspundere acoperită prin polița achiziționată

Dacă o asigurare de răspundere civilă pentru trotinete ajută atunci când accidentul s-a produs din vina conducătorului acesteia, provocând daune unor terți, pentru cel vinovat, o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață poate fi o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale. Instructorul moto, Cristian Anghel a declarat că trotinetele electrice au ajuns, cel puțin în centrele urbane mari și medii, un mijloc important de transport, fenomenul trebuind reglementat. „În primul rând aceste trotinete electrice ar trebui să fie înmatriculate la primării așa cum se întâmplă acum cu scuterele de capacitate mică. Eu cred că acea înmatriculare vine și cu o responsabilizare a proprietarului mai ales că atunci ar fi obligatorie și încheierea unei polițe de asigurare civilă RCA și eventualele accidente ar aduce creșterea taxei. Și aici nu inventăm roata. Așa se procedează în mai multe țări europene”, a precizat acesta.

Ministrul Mediului dă asigurări că există suficient lemn de foc pe piaţă