Captură video

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în cursul zilei de astăzi, cu for decizional, mai exact cu 261 de voturi pentru, legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni.

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis a declarat că inițiativa este una ce aparține guvernului PSD și că, fiind o directivă europeană, trebuia implementată. Rămâne de văzut, însă dacă proiectul se va concretiza sau va fi trimis la Curtea Constituțională.

„Initiativa este a guvernului PSD, de acum doi ani de zile, e o directiva europeana care trebuia implementata, am gasit cea mai buna formula de a fi implementata”, a spus acesta în plenul Camerei Deputaților.

Ce va presupune, efectiv, confiscarea extinsă a averilor

  1. Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani 5 sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
  2. Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
  3. Contestarea măsurii de siguranţă a confiscării 22 speciale ori a confiscării extinse:
  • Împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestaţie numai în ceea ce priveşte această măsură de siguranţă.
  • Procurorul poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar inculpatul în termen de 48 de ore de la comunicare.
  • In cazul persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, termenul de 48 de ore curge  de la data la care acestea au aflat despre hotărârea prevăzută de alin.(l).
  • Contestaţia este suspensivă de executare. Contestaţia se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare, în şedinţă publică, cu participarea procurorului şi cu citarea inculpatului şi a părţilor interesate. Prevederile art.4251 se aplică în mod corespunzător. 24. (5) Contestaţia împotriva hotărârii prevăzute la alin.(l), pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în apel, se soluţionează de completul de 5 judecători.”, se arată în textul de lege.

Citește și: Florin Roman i-a pus gând rău Renatei Weber: „o vom demite”

#News