Sursa foto: Medlife.ro

Virusul Zika, ce în urmă cu șase ani a devenit o problemă la nivel global, a afectat mii de copii, aceștia născându-se cu leziuni cerebrale, după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii.

Oamenii de știință din întreaga lume au avertizat că virusul se poate modifica rapid, creând noi variante. Potrivit unor studii recente, Zika se poate răspândi chiar și în țările unde s-a atins imunitatea de grup în urma focarelor anterioare, informează BBC.

Cercetătorii au anunțat că în afară de Covid-19, și virusul Zika reprezintă o problemă serioasă cu care se confruntă mai multe zone din lume.

Cum se răspândește virusul

Responsabil pentru virusul Zika este înțepătura țânțarului Tigru. De asemenea, insecta transmite și febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. Mai mult, acest virus se poate transmite și prin contact sexual neprotejat.

Insecta se găsește în toată America, mai puțin în Canada și Chile, și în țările asiatice. Persoanele infectate cu acest virus au febră moderată, erupție cutanată, dureri musculare și dureri de cap. Simptomele dispar după o săptămână de la înțepătura țânțarului.

Cu toate acestea, acest virus este periculos în special pentru femeile însărcinate, deoarece poate produce microcefalie, o malformație gravă la nivelul craniului la nou-născuți.

Jonathan Ball, virusolog la Universitatea din Nottingham, a declarat că virusul Zika poate evolua foarte rapid, asemenea variantelor de coronavirus.

„(…) Cercetările arată cât de rapid poate apărea o schimbare în secvența genomului unui virus și impactul puternic pe care îl poate avea asupra pericolului de îmbolnăvire”, a spus acesta.

Cercetătorii au atras atenția că virusul Zika trebuie monitorizat pentru a urmări evoluția acestuia și de a găsi soluțiile prin care se poate trata.

Citește și: China tratează coronavirusul cu plante medicinale și antigripale