Israelul declară stare de război în urma atacurilor Hamas din Fâşia Gaza

Cel puțin 2.500 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza iar, drept răspuns, armata israeliană a lansat bombardamente aviatice, cel puţin 22 de persoane fiind ucise iar 545 fiind duse în spitalele israeliene.

Razboi
Razboi sursa foto Pixabay

În Israel a fost introdusă alerta de război după ce mii de rachete au fost lansate de luptătorii Hamas care trec granița cu parapanta. Cel puțin 2.500 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza iar, ca răspuns, armata israeliană a lansat bombardamente aviatice. Cel puţin 22 de persoane au fost ucise iar 545 au fost duse în spitalele israeliene, potrivit digi24.ro.

Celulele teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunităţi din sudul ţării. Militanții Hamas s-au infiltrat pe teritoriul țării de pe mare, din aer și pe sol.

Coloane mari de fum negru au putut fi văzute ridicându-se din mai multe orașe israeliene. Israelul a declarat: „Armata declară stare de alertă de război”, într-o declarație, în timp ce a instruit civilii să rămână în apropierea adăposturilor antiaeriene din casele lor. Hamas a declarat că operațiunea abia a început și că este un răspuns la violențele israeliene împotriva palestinienilor din Cisiordania, Gaza și din jurul complexului moscheii Al Aqsa din Ierusalim. Grupul militant a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptelor. Armata israeliană a declarat că „un număr de teroriști s-au infiltrat pe teritoriul israelian”, iar locuitorii din zona de frontieră au primit ordin să rămână în case.

„Cetățeni ai Israelului. Suntem în război, nu o operațiune, nu o escaladare, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac criminal surpriză împotriva statului Israel și a cetățenilor săi”

” Suntem în luptă încă de dimineață devreme. I-am convocat pe șefii sistemului de securitate, în primul rând am dat instrucțiuni să curățăm așezările de teroriștii care s-au infiltrat – această operațiune se desfășoară în aceste ore. În același timp, am ordonat o amplă mobilizare a rezervelor și un război de ripostă cu o forță și o amploare pe care inamicul nu le-a cunoscut niciodată. Inamicul va plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată. Între timp, fac apel la toți cetățenii Israelului să se supună cu strictețe instrucțiunilor armatei și instrucțiunilor Comandamentului de acasă. Suntem în război și îl vom câștiga”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Ministerul israelian de Externe a declarat că luptătorii Hamas merg din ușă în ușă și ucid civili.

„La începutul acestei dimineți, teroriști înarmați ai Hamas s-au infiltrat în comunitățile israeliene și au început să meargă din casă în casă și să ucidă israelieni nevinovați. Unele dintre imagini sunt atât de tulburătoare încât nici măcar nu le putem împărtăși. Vom lua toate măsurile pentru a ne proteja cetățenii și pentru a-i viza pe cei care le fac rău.”, a adăugat acesta. Afirmațiile nu sunt în prezent verificate, dar mass-media israeliană relatează că un număr de „ostatici civili” au fost luați în Gaza, susținând în același timp că alții au fost împușcați pe străzi. Ministerul egiptean de Externe a declarat că oficialii egipteni „au contacte intense la toate nivelurile pentru a limita criza actuală”, pentru a „evita ca regiunea să fie afectată de noi tensiuni și instabilitate și pentru a preveni ca situația să scape de sub control”. Între timp, gruparea militantă libaneză Hezbollah a declarat că este „în contact direct cu conducerea Rezistenței palestiniene și că efectuează o evaluare continuă a evenimentelor și a progresului operațiunilor cu aceasta”, transmite The Guardian.

Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români, care sunt în pelerinaj în Israel, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

Repatrierea românilor vine în contextul în care armata israeliană a decretat de stare de război ca urmare a atacurilor declanşate de mişcarea Hamas. „Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu

Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul Hamas împotriva Israelului.

„România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul 🇮🇱 în aceste momente cumplite. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care se află sub tir”, a transmis președintele României pe Twitter.

Transalpina și Transfăgărășanul nu se vor mai închide în raport de perioada calendaristică