Marea gimnastă Nadia Comăneci a tras miercuri un semnal de alarmă legat de starea în care se află sportul românesc. Ea a declarat, în cadrul unei dezbateri la care a participat miercuri în Senat, că sportul are nevoie de un sprijin financiar mai consistent.


Sportul românesc este subfinanțat

În caz contrar, Nadia Comaneci susține că există pericolul să nu mai existe specialiști, marea campioană dezvăluind că la concursurile naționale din Statele Unite există mai mulți antrenori români de gimnastică decât americani. La dezbaterea inițiată de parlamentarii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir au mai participat foștii și actualii campioni ai României, Ilie Năstase, Simona Halep, Cristian Gațu, Alina Dumitru, Ștefan Birtalan, Gabriela Szabo și Camelia Potec. Marii sportivi au solicitat o finanțare mai mare și investiții în infrastructură pentru sportul românesc.

„Este păcat că avem aparatură în unele săli de gimnastică din anii ’70-’80. Ce am făcut noi la gimnastică în anii ’70 au copiat americanii tot… Ca să nu mai spun că la fiecare concurs național la care particip în Statele Unite sunt mai mulți antrenori români de gimnastică decât antrenori americani. Deci trebuie să ne aducem acești antrenori înapoi, pentru că ei vor să vină. Dar aici nu au potențial ca să aibă grijă de familii, de copii și să facă performanță. În Statele Unite sunt foarte multe locuri unde copiii pot practica sportul gratis. Așa că și noi trebuie să creăm aceste oportunități pentru copii. Pentru că acești copii o văd pe Simona Halep la televizor, vor să facă sport, dar nu au unde să se ducă. Dacă stăm și nu ne ridicăm să spunem care este problema în sportul românesc nu facem nimic. Dar ideea nu a fost să arătăm cu degetul pe cineva, ci să găsim împreună o soluție și să facem ceva pentru sport așa cum fac cei din străinătate. Nu este nimic extrem de complicat. Este nevoie doar de voință. Sportul a făcut foarte mult din punct de vedere al imaginii pentru România”, a afirmat Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci, apel pentru sportul de performanță

Nadia Comăneci a spus că s-a ajuns în situația în care spotivii români de performanță sunt nevoiți să se antrene în afara țării.

„Noi nu avem această obligăție să fim aici și să cerem. Conștiința ne obligă să încercăm să facem ceva pentru această generație care trebuie să aibă cel puțin oportunitățile pe care le-am avut noi. Noi am fost buni, am fost primii acum 40-50 de ani. De ce s-au luat alții după noi, iar noi, acum, am rămas în urmă? Nu știu cine mai poate veni după noi. Încercăm să ieșim din această cutie. Pentru că nimeni nu are curajul să iasă din această cutie și să facă ceva pentru sport. E important pentru generația de azi să vadă că are suportul nostru. Și tinerii văd că sportul nu are finanțare. Văd și ei când merg la competiții ce au ceilalți și nu avem noi. Am fost acum la Lausanne unde am câștigat medalii, una la bob… Iar eu am zis că nu știam că se face bob în România. Și mi s-a spus că nu avem bob, că sportivii se antrenează la Viena sau nu știu pe unde. Medalia vine acasă, copilul reprezintă România, dar de ce trebuie el să se ducă să se antreneze în altă țară?”, a precizat Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci nu vrea președinția Federației Române de Gimnastică

Nadia Comăneci a răspuns că nu va candida pentru președinția Federației Române de Gimnastică, pentru care este posibil să candideze Ioan Suciu și Nicolae Forminte.

Citește și: Triumf pentru sportul din Romania!MTS primeste bani din taxele pe vicii

„Nu, nu. Eu asta trebuie să fac, să fiu un ambasador al sportului românesc. E important să ajut unde este nevoie. Iar prin faptul că locuiesc în partea cealaltă (n.r. – în Statele Unite), pot să dau idei, pot să ajut, să fac voluntariat. Dar Forminte trebuie să stea în sală, nu? Dar nu doresc să vorbesc despre lucruri pe care nu le știu. Sunt în contact cu Marcela Fumea (n.r. – vicepreședinta FRG), încerc să ajut. Adică să vedem dacă putem să aducem pe cineva care să vină să ne ajute. Mă gândeam la un antrenor care a plecat din România. Dar nu de înlocuit. Ci că să vină cu idei, adică un fel de colaborare”., a spus Nadia Comăneci. #News