Moise Guran

De la Muntele Sinai, la Munții Carpați

În vremuri biblice, Moise se urca pe Muntele Sinai. Astăzi, Moise al nostru, cel autohton, se urcă pe cel mai înalt munte din țara noastră (probabil cu drona) și observă cum pădurile țării nu mai au copaci. Și-aici, trebuie să recunoaște că are dreptate. În 2020 se aplică perfect zicala „nu vezi pădurea de copaci”. Pentru că ce pădure să mai vezi, dacă toți copacii încep să dispară, unul câte unul?

De la vestita tăbliță cu porunci, la postările pe Facebook

Proaspăt politician, fost jurnalist, Moise Guran a decis că vremea tăblițelor s-a dus, astfel că acum, în loc de cele 10 porunci, al nostru Moise postează pe Facebook planuri elaborate despre cum ar trebui să facem pentru a anihila mafia lemnului ce ne-a lăsat munții chei.

Citește și: Cum ne dispar pădurile „din interior”

Iată planul acestuia:

”Sunt câteva milioane de români care se încălzesc cu lemne în România și, estimez eu, cel puțin 1,5 milioane de familii cu venituri sub salariul mediu pe economie, deci care plătesc cel puțin venitul lor pe o lună sau două, pentru lemnele de iarnă. Cumpărate ilegal, da. Așa că, oricâte controverse ar crea asta, trebuie să luăm în dezbatere publică acest tip de plan:

1. Furnizarea directă de către stat a unei cantități 5-6 mc de lemn legal pe an, pentru familiile cu venituri mici. Impactul n-ar trebui să depășească 0,5 mld euro pe an, dar asta ar prăbuși cererea de lemn ilegal și deci și prețul, făcând furtul mai puțin profitabil. Dar ar face mai profitabil exportul de cherestea. Nu, nu-mi spuneți că e altă calitate de lemn, că mult lemn bun e tăiat cu titlul de lemn de foc.

2. Suspendarea exporturilor de lemn de foc și cherestea, inclusiv intracomunitar (în UE). Cum interzicerea comerțului intracomunitar e admisibilă doar ca excepție, probabil nu vom putea menține o astfel de măsură mai mult de unul, doi ani. Vă reamintesc, în 2015 Guvernul Ponta n-a reușit să suspende exportul nici trei luni, dar nu din cauza UE ci al presiunilor si mafiilor interne.

3. În perioada tampon de doi ani și pe noua filozofie europeană (Green Deal), folosind multă pricepere, influență și insistență la Comisia Europeană (Dacian Cioloş), cred că putem obține finanțare europeană pentru extinderea rețelelor de gaze la sate, astfel încât populația să nu mai depindă într-un procent atât de mare de lemnul de foc. Nu o fi gazul cel mai ecologic mod de a produce energie, dar tot e mai bine decât să tai pădurile. În plus, sunt mii de oameni ocupați în industria asta a cherestelei, care au nevoie de locuri de muncă. Lucrările de infrastrutură ar compensa treptat reducerea acestei industrii care acum face cam 2 mld. euro pe an.

4. După ce facem asta, este suficient să introducem un sistem de taxare/deducere pentru construcții a cherestelei, astfel încât exportul (implicit și tăierile de pădure) să se reducă semnficativ, fără a afecta industria mobilei și consumul intern pentru construcții.

La modul serios, eu nu cred că vom putea rezolva vreodată problema tăierilor ilegale de păduri fără un astfel de plan, acceptat și de populație și de decidenți. 
Sigur, PSD și-a bătut joc de Radarul Pădurilor și de aplicația Inspectorul Pădurilor, a închis efectiv ochii la tăierile ilegale, în timp ce striga hoții. Sistemele de monitorizare trebuie îmbunătățite, dar combaterea corupției este mai eficientă atunci când adresezi direct sursa banilor.

Cum vi se pare? Alte idei?”, scrie Moise Guran pe pagina sa de Facebook.

#News