Un pacient din doi moare inutil în spitalele din România, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta a mai afirmat că sistemul de sănătate românesc este „excedat pe toate domeniile”.

Primele trei spitale regionale, construite în 2027 la Iaşi, Cluj şi Craiova

Ministrul Sănătății a avansat și un termen de finalizare a construirii primelor spitale regionale din România, și anume 7 ani. Potrivit lui Victor Costache, primele spitale vor fi construite în 2027 la Iaşi, Cluj şi Craiova. Până când noile spitale vor deveni funcționale, ministrul Sănătății a afirmat că trebuie folosite „în interesul pacientului”, toate spitalele din ţară.

„Ce facem în restul ţării? Trebuie să modernizăm spitalele publice pe care le avem (…). Dar şi aici sunt proceduri care durează ani de zile. (…) Până ne modernizăm spitale şi construim spitalele noi, haideţi să folosim spitalele pe care le avem în interesul pacienţilor”, a spus Victor Costache.

Mai mulți bani pentru programele de sănătate

Potrivit ministrului Sănătății, Victor Costache, programele de sănătate au primit fonduri suplimentare, și anume circa de 40-50%” mai mulţi bani pentru acţiunile prioritare şi ”în jur de 300 de milioane” de lei pentru programele derulate de CNAS. Ministrul a mai subliniat că Ministerul Sănătăţii are o situaţie privind serviciile pe care unităţile sanitare le pot acorda pacienţilor înscrişi în programele naţionale de sănătate.

Citește și: Ministrul Costache ia din banii bolnavilor

”Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale”, a declarat ministrul Costache. Ministrul a afirmat că actul normativ privind liberalizarea programelor de sănătate, adoptat în ultima şedinţă înainte de căderea Guvernului Orban, va fi publicat în Monitorul Oficial. #News.