Adevăr în 2020: Preotul Vasile Ioana, renumit ca fiind  unul dintre cei mai cunoscuți preoți din București și din România, a decis să folosească pagina de Facebook ca manifest, protest, și alte activități mai puțin preoțești. Și a decis să încurce istoria cu cele sfinte. Sau să aburească pagini de istorie cu fumuri de tămâie.

Adevăr pe Facebook: Pe scurt, protestează cu înflăcărare împotriva folosirii nepotrivite a imaginii lui Ștefan cel Mare, considerat Sfânt de Biserica Ortodoxă Română.

”Nu, Sfântul Ștefan Cel Mare și Sfânt nu este nici Casanova și nici nu poate fi comparat cu Boris Johnson!!!”, arată cu indignare Părintele Vasile.

”O cunoscută ziaristă din lumea occidentală-Tessa Dunlop, prezintă o înfățișare inedită a eroului Moldovei noastre! E minunat faptul că proiectul Romanian Cultural Institute in London își propune să aducă în fața publicului britanic chipul voievodului nostru.

Însă nu oricum!!! Vorbim despre un reper!

Vorbim despre un Sfânt!”.

Adevăr istoric: Despre Ștefan Cel Mare știm că a avut cel puțin trei neveste și cel puțin o armată de copii. Știuți – sau nu. Recunoscuți – sau nu. Asta înainte să fie foarte sfânt. Datele concrete despre toţi copiii legitimi şi nelegitimi ai domnitorului nu sunt cunoscute cu exactitate, cert este faptul că numărul lor pare să fie mult mai mare. Desigur, nu ai voie să vorbești despre viața privată a unui sfânt.

Că superi popa.

Despre Biserica Ortodoxă Romînă știm că ar ridica la rang de sfânt pe oricine care sare cu banul. Bine, Ștefan nu a făcut cele mari donații acum 600 de ani și, chiar dacă ar fi făcut, nu avea destui euro ca să mulțumească fețele bisericești și buzunarele adânci. Păcat că nu exista ideea de euro. Că ar fi trecut la next level și, din sfânt, ajungea direct Dumnezeu. Dar a construit biserici. Nu el, nu personal, ci dând ordine.

Cam asta se întâmplă când istoria se ceartă cu religia. Sau când popa rupe foi din Letopisețul Moldovei. Nu că ar ști ce e.

Citește și: Miliția BOR e ofuscată pe ”Catedrala Prostirii Neamului”

#News

Foto