Muzeul Trenulețelor din Sinaia e locul acela pe care-l descoperi întâmplător, într-un colț de gară, în timp ce explorezi împrejurimile, așteptându-ți propriul tren ca să sosească. Un loc pe care îl găsesc doar cei cu suflet de copil, după cum aveam să aflu.

De cum am intrat pe ușa muzeului, m-a întâmpinat domnul Sorin Savu, anubisul și protectorul Muzeului Trenulețelor, un om blând și extrem de informat, gata să-ți povestească câte-un Lună și-n stele despre mândria lui, muzeul.

„Puteți să fotografiați ce doriți! Eu nu-i înțeleg pe muzeografii care nu dau voie omului să fotografieze exponatele”

Un bilet pentru adult sau pentru copil? M-a întrebat cu un zâmbet desprins din povești domnul Savu. Adult, i-am răspuns de sub gluga trasă bine peste cap. Un copil mai înalt, nu? Mi-a replicat numaidecât dumnealui.

Ce-a urmat apoi a fost o experiență de neuitat într-un loc desprins din cele mai frumoase povești, cele de demult.

Ăsta e un loc în care poți sta o zi întreagă! Să fiți atentă detalii. Sunt adevărate povești ascunse în fiecare dintre aceste machete.

Din păcate, n-am o zi întreagă, ci doar până sosește trenul, i-am răspuns.

Ia uitați-vă acolo, vedeți bicicleta aia mică? Unde e biciclistul, îl vedeți?

Lângă copac?

Corect! Și ce face el acolo, lângă copac?

Pipi?

Din nou, corect! Vedeți, trebuie să căutați indiciile!

Discuția cu domnul Savu a continuat, timp în care muzeograful mi-a arătat alte „scene din viața omului”, portretizate în miniatură pe machetele din Muzeul Trenulețelor. Doar cei cu suflet de copil intră aici, să știți! Ceilalți trec nepăsători, neîntrebându-se ce se află dincolo de aceste uși.

Muzeul Trenulețelor, o moștenire

Conform spuselor domnului Sorin Savu, Muzeul Trenuțelor reprezintă celebrarea vieții lui Alberto Drera, omul de la care a început totul. La moartea sa, în 2008, fiica lui Drera a decis să-și omagieze tatăl, mare iubitor de machete și trenulețe electrice în miniatură, dând naștere acestui muzeu care, inițial s-a aflat la Brașov. În timp, muzeul și-a mutat reședința într-una din încăperile Gării Regale din Sinaia, unde a fost preluat de domnul Savu, cel care a continuat să readucă copilăria în sufletele tuturor celor care au nevoie de ea.

Citește și: Muzeul celor nedoriți: câinii maidanezi nu au ales să fie maidanezi

Sebastian Petru, băiatul inimos care își împarte colecția de mașinuțe cu ceilalți copii

Tot potrivit domnului Savu, colecția de mașinuțe din incinta muzeului aparține unui copil de 14 ani care și-a dorit să împartă colecția sa de machete de autoturisme vechi cu toți copiii care trec pragul Muzeului Trenulețelor din Sinaia.

Muzeul Trenulețelor din Sinaia poate fi găsit în incinta Gării Regale, în clădirea fostei gări, în imediata aproapiere a limuzinei Skoda VOS, expusă la ieșirea din gară, cea care a aparținut simbolului comunist, Ana Pauker.

Limuzina Skoda VOS – Ana Pauker

Ceea ce, la o primă vedere, poate crea impresia unui bar este, de fapt, Muzeul Trenulețelor, portalul către copilul din tine.

Preț de jumătate de oră am fost, din nou, copil.

#News