profesor

Normalitatea devine pretenție: un profesor care predă într-una dintre cele mai performante școli din mediul rural lansează un apel disperat: ”Avem nevoie de o toaletă funcțională, cu apă care nu se oprește. Și nu afară, în curtea școlii. O toaletă pentru o școală. Atât”.

Aproximativ 100 de copii învață la școala gimnazială din Clondiru, județul Buzău. Au rezultate bune, dar au și condiții de ev mediu. Sau, mai bine zis, nu au condiții. Deloc.

”Nu avem nici acum o toaletă, asta este realitatea. Îmi pare rău. Am ajuns să spun că tot ce-mi doresc pentru școală este o toaletă decentă. Dar nu este”, spune profesorul pentru g4media.ro.

Nu este pentru prima dată când povestea toaletei și, practic, povestea normalității sunt aduse în discuție. Deși a fost subiect de presă, deși s-au scris și s-au filmat multe, nu s-a rezolvat nimic. Undeva în vară, mai multe televiziuni au luat cu asalt satul Clondiru, dar subiectul a ajuns din nou de actualitate.

„Au fost vreo două firme să vadă ce se poate face, dar am înțeles că e nevoie de anumite autorizații și-ar fi necesari vreo doi ani. Asta am auzit din partea conducerii. Mai am o promisiune din partea unor prieteni, care trebuie să vină să vadă despre ce este vorba concret, despre costuri. În rest nu avem nimic. Am primit de la Consiliul Local 6000 de lei ca să cumpărăm dezinfectanți și necesare. Dar trebuie ținut cont că e primărie săracă, în afară de taxele și impozitele locale ce să încaseze?”

Dacă este să ne raportăm la pandemie, reguli și norme, clasele au dezinfectant. Și distanțare între bănci. Doar că dezinfectantul și distanța nu înseamnă mai nimic. Iar varianta învățământului on-line rămâne doar un vis frumos, ușor utopic.

Cătălin Zaman, profesorul de română: „Nu știu. E o situație temporară asta. Generația de a VIII-a pe care am avut-o s-ar fi descurcat, părinții aveau dispozitive pentru cursuri online. Deci părinții, a nu se înțelege cumva că au primit copiii de la școală. Acum am preluat o nouă generație de a cincea și sunt probleme mari dacă se închide școala pentru că nu toți vor avea acces la cursuri.

Eu am făcut mai multe necesare, dar ți-e și groază să tot ceri, e destul de jenant să ceri și să ceri. Că nu e de unde. Astea sunt condițiile. Momentan suntem toți la ore, fizic prezenți, dar dacă se închide săptămâna viitoare ce facem? Ce fac copiii? Mergem acum pe noroc. Sigur că mi-ar plăcea să avem și table inteligente, videoproiectoare în fiecare clasă care ar crește eficiența predării, ar crește calitatea actului predării, dar sunt realist. Noi ne descurcăm cu foaia, cu tabla și cu laptopul personal.”

Fiu al fostei educatoare din sat, Cătălin Zaman s-a întors acasă în urmă cu 14 ani și-a început să predea la școala din Clondiru. În 14 ani a avut 4 elevi din sat care n-au luat examenul la finalul clasei a VIII-a.

„Targetul meu este să avem promovabilitate de sută la sută la Evaluarea Națională. Noi facem școală în condițiile pe care le avem aici, ne confruntăm cu multe probleme, dar iată că se pot obține rezultate. V-am spus, am preluat cu toată încrederea o nouă clasă de a cincea. Dacă suntem atenți, cu multă grijă putem repeta și rezultatele din vară sau chiar să le îmbunătățim”.

Profesorul Zaman continuă să facă naveta din Buzău la Clondiru. Deși este sfătuit să renunțe și, deși i se aduce zilnic aminte că trăim o pandemie, nu abandonează:

„Of, dar câți nu-mi spun asta! Aproape toată lumea. Dar nu vreau, nu vreau să fac asta. Și chiar dacă am momente în care sunt deznădăjduit, copiii mă țin pe loc. Rezultatele lor îmi dau mereu puterea de a continua. Iar rezultatele arată că am ales foarte bine. Fiecare an este o provocare și voi continua să fac asta la nesfârșit, cât voi putea.

Dar faceți, domnilor, un grup sanitar pentru copii. Oricât de rău sună asta pentru secolul în care ne aflăm, avem nevoie de o toaletă funcțională, cu apă care nu se oprește și nu afară, în curtea școlii. O toaletă pentru o școală. Atât.

Mai am un target. Sper că până la finalul anului școlar 2021 să o avem.”

Citește și: Coronavirus, rată de infectare de 20% în 24 de zile

#News