Bookster, biblioteca pentru corporatişti, a fost dată în judecată de 10 edituri care reclamă concurența neloială. Pe lista editurilor care au dat în judecată Bookster se află Polirom, Rao Distribuţie, Nemira Publishing House şi Humanitas, dar și asociaţia Editorilor din România. Cele zece edituri au dat în judecată şi Ministerul Culturii, instituţia care acordă avizele de funcţionare pentru bibliotecile din România.

Cine se află în spatele Bookster

Procesul a fost înregistrat la jumătatea anului trecut , aflându-se în derulare și la ora actuală, pârâții fiind Bookster, Ministerul Culturii şi compania Development Consulting, unde acţionar este Bogdan Georgescu, unul dintre fondatorii Bookster. Editurile au dat în judecată Bookster, invocând faptul că dezvoltarea noii biblioteci care are clienţi angajaţii unora dintre cele mai mari companii din România le-ar scădea vânzările. Reprezentanții editurilor susțin că vânzările de carte scad din cauza faptului că noile titluri apărute pe piață se pot împrumuta de la Bookster. De asemenea, un alt motiv de nemulţumire îl reprezintă faptul că Bookster nu cumpără direct de la edituri, ci de la librării on şi offline.

Ce spun editurile

Unele edituri nu au răspunsuri, iar altele au declarat că nu doresc să comenteze pe tema acțiunii în instanță.

„Rugămintea dumneavoastră (între­barea referitoare la obiectul procesului – n.red.) vizează aspecte concrete asupra cărora s-ar putea îndrepta analiza instanţei de judecată învestite cu acţiunea pe care Asociaţia Editorilor din România şi edituri membre au formulat-o împotriva Bookster. Nici Asociaţia Editorilor din România, nici editurile participante în acest demers judiciar nu doresc să comenteze cu privire la chestiuni de fapt sau de drept relevante pentru judecarea acţiunii formulate. La fel ca în orice litigiu dedus instanţelor judecătoreşti, trebuie evitată şi în acest caz crearea unei presiuni publice asupra procesului de judecată, aşa cum s-ar întâmpla dacă discuţia cu privire la temeinicia cererii noastre sau cu privire la chestiuni supuse analizei instanţei ar face obiectul unor materiale de presă. Recunoaştem şi respectăm dreptul la informare cu privire la obiectul şi natura demersului nostru judiciar“, a fost răspunsul transmis de reprezentanții Asociaţiei Editorilor din România, ziariștilor care le-au cerut un punct de vedere oficial pe acest subiect. Răspunsul a fost trimis, în numele Asociaţiei, de reprezentanţii Nemira Publishing House, una dintre cele mai importante edituri din România, care este unul dintre reclamanţi.

Bookster, proiect lansat acum şapte ani

Proiectul Bookster a fost lansat acum şapte ani de doi oameni de afaceri. Printre primii „clienţi“ s-au aflat sucursale ale unor bănci importante din România, cum ar fi Banca Transilvania, EY România şi ING România.

Citește și Biblioteca Bookster provoaca scandal pe piata cartii din Romania

Bookster, biblioteca pentru corporatişti dezvoltată începând cu 2013 de Alexandra Stroe şi Bogdan Georgescu, a împrumutat peste 2 milioane de cărţi în 2018 De asemenea, în același an, aproximativ 150.000 de salariaţi din 600 de companii din România au folosit serviciul de bibliotecă la birou prin Bookster.

Ce spun oficialii Bookster

Din cei 150.000 de salariați, 60.000 erau abonaţi activi, adică împrumutau des cărţi din biblioteca care are peste 80.000 de titluri din diverse domenii. „Editurile implicate în procesul împotriva bibliotecii publice Bookster şi a Ministerului Culturii susţin că, din cauză că oamenii pot împrumuta gratuit cărţi de la o bibliotecă publică, vânzările editurilor pot scădea“, au declarat oficialii Bookster. Ei mai precizează și faptul că bibliotecile publice şi private există în lume de mult timp. funcţionarea lor fiind stabilită prin lege.

„Este interesant şi faptul că vânzările editurilor care au chemat în judecată biblioteca publică Bookster şi Ministerul Culturii au crescut constant în ultimii ani, iar profitul acestor edituri s-a majorat cu 750% (media creşterii în cazul celor zece edituri care au dat în judecată Bookster – n.red.) în perioada 2013 – 2018 (de când Biblioteca Publică Bookster a fost lansată), de peste 7 ori mai rapid decât media pieţei de carte, aşa cum rezultă din cifrele financiare raportate“, susţin reprezentanţii Bookster.

Potrivit oficialilor Bookster, Ministerul Culturii este chemat în judecată pentru un aspect procedural, legat de faptul că autorizaţia de funcţionare a bibliotecii publice Bookster se numeşte „Aviz de funcționare“ şi nu „Decizie“, aşa cum susţin editurile că ar fi trebuit să fie numită. „Ministerul Culturii a confirmat deja printr-o adresă faptul că „Avizul de funcționare“ emis în 2013 ţine loc şi de „Decizie“, mai susțin oficialii Bookster.

Bookster este operată prin intermediul Asociaţiei Educaţie pentru Toţi Copiii, fapt care face imposibilă existența a unor date publice cum ar fi cifra de afaceri sau profiul înregistrat.

Care a fost scopul înființării bibliotecii

„Bookster – Biblioteca 2.0 (denumită în continuare „Biblioteca”) este biblioteca publică de drept privat, dezvoltată de către Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, persoană juridică fără scop lucrativ, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor ţinut de Judecătoria Braşov sub nr. 130/09.12.2011, cu sediul social în Str. Nicolae Titulescu nr. 19, Braşov, jud. Braşov“, potrivit site-ului propriu al Bookster.

Oficialii bibliotecii destinate corporatiştilor au afirmat că Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii a fost înfiinţată pentru creşterea nivelului de educaţie din România. Asociaţia a înfiinţat biblioteca Bookster, bibliotecă publică de drept privat autorizată de Ministerul Culturii în 2013, potrivit legislaţiei în vigoare şi pe baza avizului favorabil emis de Biblioteca Naţională a României.

Acces gratuit la Bookster

„Accesul la biblioteca publică Bookster este gratuit, orice persoană din România putând să îşi deschidă un cont şi să împrumute gratuit orice carte. Pe lângă operarea bibliotecii publice Bookster, Asociaţia mai desfăşoară şi multe alte activităţi de încurajarea a lecturii în România (…)“, au declarat oficialii Bookster, la solicitarea ziariștilor privind procesul în care au fost dați în judecată. Pentru finanţarea activităţilor sociale, Asociaţia oferă companiilor din România servicii de livrare a cărţilor împrumutate de angajaţi, precum şi campanii de încurajare a lecturii şi dezvoltării personale. Abonamentul lunar este între 3 şi 5 euro de persoană, valoarea lui fiind stabilită în funcţie de numărul total de angajaţi ai companiei .

„Referitor la autori, deşi nu este obligată prin lege în acest sens, biblioteca publică Bookster plăteşte benevol către titularii drepturilor de autor o remuneraţie pentru fiecare carte împrumutată de la bibliotecă publică Bookster. Această remuneraţie, plătită prin intermediul organismelor de gestiune colectivă acreditate prin lege (cu care Bookster a încheiat un protocol), este mult mai mare decât cea plătită de bibliotecile publice în ţările vecine, cum ar fi Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria.“, spun oficialii Bookster. Ei nu au prezentat însă cifre în susținerea acestor declarații. Din datele prezentate de ziariști, există două tipuri de drepturi de autor , cele de distribuţie, pe care le au editurile, şi cele de împrumut, care sunt plătite către organismele de gestiune colectivă. Piața cărții din România a înregistrat o creștere . Astfel, dacă piața era evaluată la 80 – 100 milioane de euro în 2018, este însă posibil ca această valoare să fi crescut cu 10-15% în 2019. #News.