Am ajuns în luna ianuarie a anului 2021, iar locuitorii Capitalei sunte nevoiți să plătească pentru pături suplimentare în lupta cu temperaturile scăzute din apartamente.

În București există peste 3000 de blocuri şi instituţii care nu au căldură şi/sau apă caldă. Conform Digi24, există un număr de 449 de blocuri care au rămas fără apă caldă și căldură în urmă celor două avarii de la sfârșitul săptămânii trecute, iar alte câteva sute nu au primit agent termic în parametri.

Deși anul 2020 a adus Bucureștiului un primar general nou-nouț, dar și primari schimbați în restul sectoarelor, Capitala îngheață în case, iar apa caldă a devenit un lux.

Rămași fără soluții în timp ce îngheață la 19 grade în case, bucureștenii își fac rezervă de pături și plăpumi

Termoenergetica analizează zilnic situația, dar bucureștenii rămân fără soluții, temperaturile din casă scad sub 19 grade, iar singurele investiții par a fi pătura și plapuma.

Avariile apar zilnic, un exemplu fiind și o problemă la o conductă magistrală, avarie care s-a produs în weekend și a necesitat o reparație întinsă pe parcursul a două zile.

București, 2021: pături, plăpumi și răbdare

În cartierul bucureștean Pantelimon, calorifrele sunt la fel de reci ca pe perioada de vară, oamenii în vârstă având cel mai mult de suferit. Termometrul indică 19 grade, iar locatarii cartierului sunt revoltați că, de mai bine de o lună, nu se întâmplă nimic. Soluția de siguranță? Achiziția de pilote și pături suplimentare.

Cu toate acestea, reprezentanții Termoenergetica fac promisiuni și-i asigură pe bucureșteni că toate blocurile din Sectoarele 2 și 3 vor avea căldură și apă caldă. Când? Nu este foarte clar.

Sfântul Așteaptă: ziua în care Bucureștiul va avea căldură și apă caldă

Adrian Gîtlan, director adjunct al Termoenergetica: ”Este vorba doar de inerția unui sistem foarte mare. În momentul în care se oprește un sistem atât de mare și se repornește, există această inerție. Treptat nu vor mai fi probleme pe toată zona afectată”.

Claudiu Crețu, administrator special Elcen: ”A trebuit să oprim unul dintre cazane pentru momentul în care se va remedia și s-a remediat între timp și s-a pornit”.

Problema reală constă în faptul că oamenii se pot aștepta oricând la defecțiuni majore, defecțiuni ce pot afecta centralele termice, ținând cont de faptul că instalațiile existente sunt foarte vechi.

Citește și: Nicușor Dan, acuzat de Bădulescu de abuz în serviciu