Un asteroid de mari dimensiuni va trece pe lângă Pământ în 2029

O navă spaţială lansată de NASA în 2016 va face o analiză detaliată a acestei rare întâlniri apropiate.

asteroid
asteroid

Un asteroid cu o lăţime similară cu cea a Empire State Building va trece, peste aproximativ 5 ani şi jumătate, potrivit estimărilor astronomilor, la o distanţă de 32.200 de kilometri de Pământ. El va deveni obiectul ceresc de o asemenea dimensiune care se va apropia cel mai mult de planeta în istoria modernă, potrivit digi24.ro.

 Când acest lucru se va realiza, o navă spaţială lansată de agenţia spaţială americană NASA în 2016 va fi pe poziţie pentru a oferi o analiză detaliată acestei rare întâlniri apropiate. 

Misiunea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, va oferi informaţii cu privire la formarea planetelor şi cunoştinţe care ar putea contribui la eforturile de construire a unui sistem de apărare împotriva posibilelor coliziuni apocaliptice între asteroizi şi planeta noastră. La data descoperirii sale, în 2004, asteroidul Apophis, numit după un şarpe demonic care întruchipează răul şi haosul în mitologia egipteană antică, părea să reprezinte o ameninţare deosebită pentru Pământ.

Oamenii de ştiinţă prognozeaza o posibilă coliziune în 2029. De atunci, observaţii mai rafinate au exclus orice risc de impact pentru cel puţin încă un secol.

Următoarea sa apropiere, în 2029, va aduce asteroidul la mai puţin de o zecime din distanţa dintre Pământ şi Lună şi foarte aproape de orbitele unor sateliţi geostaţionari ai Pământului. Sonda spaţială care se îndreaptă în prezent spre o întâlnire cu Apophis este OSIRIS-REx, a ajuns pe prima pagină a ziarelor în urmă cu trei ani. Atunci a prelevat o mostră de sol de pe un alt asteroid şi l-a trimis pe Pământ într-o capsulă care a aterizat cu ajutorul unei paraşute în Utah, în septembrie.

 În loc să retragă sonda spaţială, NASA a redenumit-o OSIRIS-APEX, prescurtare de la APophis EXplorer.

NASA i-a pornit propulsoarele pentru a o plasa pe traiectorie către următoarea sa ţintă. „Nu va fi un spectacol grandios”, a spus Nolan. Ea va apărea sub forma unui punct luminos, din lumina solară reflectată, pe cerul nocturn, deasupra Africii şi Europei. Ca şi alţi asteroizi, Apophis este o relicvă a sistemului solar timpuriu. Mineralogia şi chimia sa sunt în mare parte neschimbate de peste 4,5 miliarde de ani. Ea va oferi indicii asupra originii şi dezvoltării planetelor stâncoase precum Pământul. „Dacă loveşte, acesta se apropie cu mulţi kilometri pe secundă. Iar la această viteză nu contează dacă este din pietriş, gheaţă, roci sau orice altceva. Este pur şi simplu un obiect mare şi greu care se mişcă rapid”, a adăugat Nolan.

Un asteroid cu o lăţime similară cu cea a Empire State Building va trece, peste aproximativ 5 ani şi jumătate, potrivit estimărilor astronomilor, la o distanţă de 32.200 de kilometri de Pământ.

El va deveni obiectul ceresc de o asemenea dimensiune care se va apropia cel mai mult de planeta în istoria modernă. Când acest lucru se va realiza, o navă spaţială lansată de agenţia spaţială americană NASA în 2016 va fi pe poziţie pentru a oferi o analiză detaliată acestei rare întâlniri apropiate. Misiunea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, va oferi informaţii cu privire la formarea planetelor şi cunoştinţe care ar putea contribui la eforturile de construire a unui sistem de apărare împotriva posibilelor coliziuni apocaliptice între asteroizi şi planeta noastră.

 La data descoperirii sale, în 2004, asteroidul Apophis, numit după un şarpe demonic care întruchipează răul şi haosul în mitologia egipteană antică, părea să reprezinte o ameninţare deosebită pentru Pământ

. Oamenii de ştiinţă prognozeaza o posibilă coliziune în 2029. De atunci, observaţii mai rafinate au exclus orice risc de impact pentru cel puţin încă un secol. Următoarea sa apropiere, în 2029, va aduce asteroidul la mai puţin de o zecime din distanţa dintre Pământ şi Lună şi foarte aproape de orbitele unor sateliţi geostaţionari ai Pământului. Sonda spaţială care se îndreaptă în prezent spre o întâlnire cu Apophis este OSIRIS-REx, a ajuns pe prima pagină a ziarelor în urmă cu trei ani. Atunci a prelevat o mostră de sol de pe un alt asteroid şi l-a trimis pe Pământ într-o capsulă care a aterizat cu ajutorul unei paraşute în Utah, în septembrie.

 În loc să retragă sonda spaţială, NASA a redenumit-o OSIRIS-APEX , prescurtare de la APophis EXplorer.

NASA i-a pornit propulsoarele pentru a o plasa pe traiectorie către următoarea sa ţintă. „Nu va fi un spectacol grandios”, a spus Nolan. Ea va apărea sub forma unui punct luminos, din lumina solară reflectată, pe cerul nocturn, deasupra Africii şi Europei. Ca şi alţi asteroizi, Apophis este o relicvă a sistemului solar timpuriu. Mineralogia şi chimia sa sunt în mare parte neschimbate de peste 4,5 miliarde de ani. Ea va oferi indicii asupra originii şi dezvoltării planetelor stâncoase precum Pământul. „Dacă loveşte, acesta se apropie cu mulţi kilometri pe secundă. Iar la această viteză nu contează dacă este din pietriş, gheaţă, roci sau orice altceva. Este pur şi simplu un obiect mare şi greu care se mişcă rapid”, a adăugat Nolan. Alertă roșie de ploi abundente și inundații în nordul Franței