Alarmant: Numărul cazurilor de boli psihice s-a dublat în ultimul deceniu în România

Prevalența bolilor psihice a ajuns la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, arată Ministerul Sănătății.

Depresie
Depresie sursa foto pixabay

Prevalența bolilor psihice în România a crescut de șase ori în ultimii 10 ani, arată Ministerul Sănătății, într-o postare făcută pe Facebook. Conform datelor INSP, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, potrivit stiripesurse.ro.

„Iar prevalența bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021”, se arată în postarea Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ al ţării, care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislaţiei în vigoare, precum şi dezvoltarea de noi programe de psihiatrie. „Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România, care să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit unei informări postate pe Facebook. Potrivit ministrului, lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delincvent. „De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a susţinut Rafila. Membrii unei grupări au obținut credite online cu ajutorul buletinelor false