Festival Sibiu
Festival Sibiu. Sursa foto - pag de FB

 Cel mai mare spectacol cu drone din România, desfășurat vineri în prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), a atras 100.000 de spectatori. Ei au asistat la un show prezentat în premieră naţională, la care au evoluat aparate de zbor pe fundalul muzicii lui George Enescu, potrivit g4media.ro.

Tehnologia și arta s-au îmbinat în prima zi a FITS, într-un spectacol desfășurat timp de 12 minute chiar în parcarea de lângă sediul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu


 Potrivit preşedintelui fondator al FITS, actorul Constantin Chiriac, numărul spectatorilor prezenţi a fost de aproximativ 100.000 „Am început acest festival acum 29 de ani, cu doar trei ţări şi opt spectacole. Era martie, era zăpadă pe străzi. De-a lungul timpului, am făcut deschiderea festivalului în multe locuri – în Piaţa Mare, cu zeci de mii de oameni prezenţi; în universităţi, în biserici, dar, până acum, niciodată într-o clădire de business a unei companii IT celebre în lume, parteneră de inovaţie a FITS”, a declarat Constantin Chiriac vineri, la deschiderea oficială a FITS.

Alte zeci de mii de oameni au urmărit spectacolul transmis în direct, pe ecrane uriaşe, în Piaţa Mare din Sibiu

Constantin Chiriac a explicat că spectacolul de muzică, drone şi lasere s-a născut din nevoia de frumos. Potrivit acestuia, oamenii au nevoie să se relaxeze după ce au fost nevoiți să stea în case în timpul pandemiei. „În acelaşi timp, vă spun coşmarul pe care eu l-am trăit de Crăciun şi de Anul Nou şi este un coşmar pe care după aia, analizându-l, îl înţeleg. Oamenii au fost doi ani închişi şi au avut atât de multă nevoie de libertate să se exteriorizeze, încât fiecare au zis: ‘Nu contează, care bani, vreau să trag eu din curtea mea artificii”. Şi aproape toţi şi-au procurat legal sau ilegal, n-avea cum să închidă cineva oraşe întregi. Şi s-au tras zile întregi artificii în continuu, au murit păsări, au murit câini, au murit pisici. Sunt poluate oraşe. Şi am spus că eu trebuie să dau un semn, pentru că aveam cele mai mari spectacole de artificii. Ţineţi minte, de-a lungul timpului, toată lumea îmi spunea: ‘Ce am văzut aici, am mai văzut numai la Sydney, am mai văzut numai la Dubai şi în alte părţi. Cum faci?’ Şi dau un semn.”, a povestit Constantin Chiriac.


Show-ul de la Sibiu l-a avut drept consultant muzical pe Vasile Şirli, care a fost timp de trei decenii director muzical la EuroDisneyland Paris

Acesta a compus muzica celui mai mare spectacol de teatru produs după Revoluţie, la Sibiu, „Faust”. Pe cer au fost desenate cele două măşti specifice teatrului, una care plânge şi râde, un fluture, logo-ul FITS, numele festivalului, cuvântul „love”, o palmă care protejează o inimă, o floare, corpuri cereşti.

Animaţii 3D, sute de drone, amplasate la o distanţă de mai puţin de doi metri una de alta, vor putea fi văzute duminică, 3 iulie, ora 23,15, în încheierea festivalului de la Sibiu.

Primul radio de mediu din România a împlinit 2 ani de activitate