S-a dat legea cu închiderea teraselor la ora 23 și mulți s-au revoltat. S-a produs o schismă între tineri și vârstnici. S-au simțit mulți discriminați, mulți au decis că norma le afectează programul și, mai ales, concediul. Un concediu pe care l-au așteptat și un concediu în care au investit.

Românul este recunoscut ca petrecăreț pe timp de vară. Mai mult decât atât, turistul român doarme ziua și alege terasa, seara. E o normalitate. Și e un stil de viață, un program de vacanță.

Decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00 a dus la o diminuare bruscă a numărului rezervărilor făcute de tineri. Vorbim de staţiunile de la mare, dar sunt sigură că orice oraș a fost impactat. Și orice afacere care implică o terasă cât de mică.

Familiile cu copii se simt mai în siguranţă prin prisma noilor măsuri și numărul rezervărilor a crescut în ultima săptămână, potrivit datelor centralizate de Litoralulromanesc.ro, agenţia care aduce cei mai mulţi turişti în staţiunile autohtone de la Marea Neagră.

Să nu uităm de faptul că interioarele rămân, încă, închise. Și, încă un aspect: nu toți turiștii sunt familiști. Și nu toți turiștii au copii. Cum rămâne cu cei tineri?

”Este vorba despre tineri care veneau pe tot litoralul, dar în special în Mamaia şi Vama Veche, şi care ajungeau pe plajă doar ca să se odihnească după petrecerile de seara”, a declarat Ionuţ Nedea, directorul general al Litoralulromanesc.ro.

”Eu, personal, cred că măsura de închidere a teraselor la ora 23:00 nu e una bună şi potrivită, pentru că e ca şi cum i-ai face tratament pentru cancer unui bolnav de pojar. Iei măsuri prea drastice pentru o problemă care se putea rezolva punctual.

În acest moment e afectată o industrie întreagă pentru că, din cauza faptului că terasele se închid la ora 23:00, proprietarii nu pot introduce 2-3 serii de clienţi pe seară. Autorităţile ştiau unde erau locurile în care se adunau tinerii şi, mai degrabă, ar fi putut interzice accesul punctual în respectivele spaţii după ora 23:00, nu pe terasele unde se serveşte mâncarea”, a mai spus Ionuţ Nedea.

E o lege a teraselor. O lege nouă și un an plin de legi noi. Ne e vorba de diferențele de generații, de cei tineri sau ce cei aflați în concediu. E vorba de un program pe care îl avem, care ne place, e vorba de caniculă și de socializarea târzie.

”Pe litoral, în general, se face plajă până la ora 19:00, apoi oamenii se duc în cameră şi se pregătesc, ies la plimbare până la ora 21:00 şi abia după aceea iau cina. Ceea ce înseamnă că până la ora 23:00 nu mai rămâne timp pentru încă o serie de clienţi la terasă”, a adăugat Ionuţ Nedea.

Sunt pierderi pe ambele fronturi. Sunt pierderi într-un context care impactează, în primul rând, turismul. Să sperăm doar că respectivele pierderi nu se vor înregistra și în 2021. Că ora 23 va reprezenta un început de distracție și nu ora de culcare.

Citește și: Premierul Orban, presat să deschidă restaurantele

#News