Foto: Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată prudență în ceea ce privește vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva noului coronavirus, precizând totodată că, acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilită de OMS, relatează agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Anunțul legat de acest vaccin a fost făcut de Vladimir Putin, marți, în cadrul unei conferințe de presă. Altfel, vaccinul rusesc nu se numără printre cele șase semnalate zilele trecute de OMS ca fiind cele avansate în testele clinice.

Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

„Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

La nivel mondial, de la începutul pandemiei au fost înregistrate peste 20,290 milioane de cazuri de infectări, cu 739 mii de decese și peste 13,313 milioane de persoane vindecate.

Citește și: Putin, mai tare ca americanii? Rusia ar fi făcut primul vaccin împotriva COVID-19

HashTag News