Atenționare pentru românii care călătoresc în Spania: Cod roșu de caniculă 

Cauza o reprezintă fenomenul meteo numit anticiclon botezat Cerberus, care va determina temperaturi de 40 de grade în unele zone

Spania se confruntă din nou începând de luni cu temperaturi extreme care pot ajunge până la 44 de grade Celsius, la doar două săptămâni după un episod similar, a anunţat agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet). Un val de vreme fierbinte se extinde peste o mare parte a Europei, pentru Spania fiind emise coduri roșii și portocalii de caniculă. Ministerul de Externe de la București a emis și o atenționare de călătorie. Căldura se crește și în Italia, unde săptămâna aceasta meteorologii se așteaptă să fie doborât recordul european de temperatură, potrivit digi24.ro.


Cauza este fenomenul meteo numit anticiclon botezat Cerberus, care va determina temperaturi de 40 de grade și, în unele zone, mult peste. Sunt condiții care pot deveni periculoase, în vara anului trecut, peste 61.000 de decese din Europa fiind atribuite căldurii, potrivit unui studiu publicat ieri.

În lume căldura extremă deja a făcut victime vara aceasta în Asia. În China, care s-a confruntat cu 10 zile la rând de temperaturi peste 35 de grade, autoritățile din mai multe orașe au decis să deschidă adăposturile antiatomice pentru ca oamenii să se răcorească. Locuitorii din Madrid și turiștii s-au confruntat cu al doilea val de caniculă de vara aceasta.

 „Este foarte, foarte cald. Bine că am găsit puțină umbră. Este prea cald pentru a ne plimba, mergem cinci minute și trebuie să ne oprim. Sunt aici cu soția și cu socrii mei. Prea cald!”, a spus un turist. Mai cald a fost în sudul Spaniei, la Cordoba, unde s-au înregistrat 44 de grade Celsius .

Este arșiță și în Italia, la Roma fiind 37 de grade. Acesta este doar începutul unei săptămâni care ar putea înregistra noi recorduri de temperatură.

Societatea italiană de Meteorologie spune că urmează temperaturi de până la  45 de grade Celsius, cu 47-48 de grade în insulele Sicilia și Sardinia. Valul de căldură se extinde și în Franța, Germania și Polonia. De asemenea, în Grecia sunt așteptate temperaturi de până la 43 de grade Celsius. Prognoza arată că vârful caniculei va fi vineri.

Astronomii au detectat cea mai strălucitoare planetă