Țigările electronice cu arome ar putea fi interzise

Recomandarea a fost făcută guvernelor de către OMS

Tigara electronica
Tigara electronica sursa foto pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat joi guvernelor din întreaga lume să trateze țigările electronice în mod similar cu țigările clasice și să interzică toate aromele, din cauza riscurilor privind sănătatea fumătorilor. Țigările electronice au apărut și s-au dezvoltat rapid deoarece unii oameni le-au considerat un instrument cheie în reducerea numărului de decese și boli cauzate de fumat, potrivit stiripesurse.ro.

OMS susține că sunt necesare „măsuri urgente” deoarece nu sunt suficiente dovezi că țigările electronice îi ajută pe fumători să renunțe la fumat.

Acestea ar putea fi dăunătoare pentru sănătate și ar putea provoca dependența de nicotină chiar în rândul nefumătorilor, în special al copiilor și al tinerilor.„Copiii încep de la o vârstă fragedă să folosească țigări electronice și pot deveni dependenți de nicotină”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit unor studii, vaporii generează substanțe, dintre care unele sunt cunoscute ca fiind cancerigene, și prezintă riscuri pentru sănătatea inimii și a plămânilor.

De asemenea, țigările electronice pot dăuna dezvoltării creierului la tineri, a precizat OMS. OMS a cerut guvernelor să facă schimbări, inclusiv interzicerea tuturor aromelor. Printre măsurile solicitate se numără suprataxarea și interzicerea utilizării în locuri publice. OMS nu are nicio autoritate asupra reglementărilor naționale și oferă doar îndrumări. Traseu de transhumanţă din Vrancea, inclus în patrimoniul UNESCO