Sursa foto: Wikipedia

O mică insulă ce se află la granița dintre Franța și Spania este controlată de fiecare țară timp de șase luni, aceasta reprezentând o dovadă istorică a rivalității dintre cele două țări, scrie Digi24.

Insula Fazanilor are o formă eliptică și este acoperită cu copaci, aflându-se la 10 metri de malul spaniol și 20 de metri de cel francez. În centrul ei se află un monolit care comemorează întâlnirea unde s-a negociat Tratatul Pirineilor în 1659.

Arheologii au declarat că este aproape o insulă fantomă

De asemenea, și numele este ciudat deoarece nu există fazani pe insulă. Aceasta a devenit faimoasă după Războiul de 30 de ani dintre Franța și Spania (1648), când a fost aleasă ca teritoriu neutru pentru a delimita granițele.

Pe această insulă, pentru a onora încheierea păcii, regele francez Ludovic al XIV-lea s-a căsătorit cu fiica regelui Filip al IV-lea, Maria Tereza a Spaniei. Importanța acestei insule a fost marcată prin decizia de comun acord a Franței și Spaniei de a avea custodia comună a pământului.

Spania deține administrația între 1 februarie și 31 iulie în fiecare an, în timp ce Insula Fazanilor devine parte oficială a Franței în celelalte șase luni.

De-a lungul secolelor, insula a fost vizitată de mai multe personalități, dar în ultimii ani, administrațiile celor două țări au decis să reducă programul cu publicul.

De asemenea, specialiștii susțin că în următorii 50 de ani, insula nu va mai exista din cauza creșterii nivelului apei.

Printre cele mai „ciudate” insule cunoscute până acum se numără Insula Sentinelului de Nord. Această insulă este sub jurisdicția Indiei, iar orice înceercare a oamenilor de a se apropia de insulă a eșuat deoarece localnicii au început să-i atace cu săgeți.

De asemenea, Insula La Gaiola se află în Italia, nu departe de Napoli și mulți italieni susțin că este blestemată. Toți proprietarii ei au murit în condiții ciudate, iar în acest moment insula este aproape abandonată.

Marea Insulă a Gunoaielor este artificială, luând naștere din cauza curenților oceanici. Aceasta a concentrat cea mai mare parte a gunoiului aruncat în Oceanul Pacific și este de două ori mai mare decât Statele Unite.

Citește și articolul: Seceta are efecte inedite la Galați: Insulă de nisip apărută în mijlocul Dunării