Insula de nisip
Insula de nisip. Sursa foto : Romania Libera

O insulă  de nisip a apărut în mijlocul Dunării, în dreptul orașului Galați, din cauza secetei care a condus la scăderea alarmantă a nivelui fluviului. Temperaturile extrem de ridicate dar și lipsa precipitațiilor au determinat scăderea alarmantă a debitelor Dunării, în zona Cernavodă fiind cele mai multe puncte critice, avertizează specialiștii, potrivit g4media.ro.

Insula de nisip din mijlocul Dunării nu se află în şenalul navigabil, aceasta apărând în verile în care nivelul fluviului scade din cauza secetei

Cursele de trecere bac de la Galaţi spre Tulcea trebuie să ocolească şi 500-600 de metri, pentru a evita bancul de nisip, lucru care presupune costuri suplimentare. Din cauza apariției insulei de nisip din mijlocul Dunării, bacurile au întârzieri în traversarea fluviului. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ)  seceta a determinat scăderi spectaculoase ale debitelor fluviului, mira de măsurare a nivelului apei la Galați  fiind în întregime pe uscat, miercuri, 6 iulie. În această zi cotele Dunării au fost de 95 de centimetri, fiind în scădere cu cinci centimetri faţă de ziua precedentă.

„Din cauza secetei, debitele sunt foarte mici, sunt la 2.700, sunt foarte mici şi din nefericire sunt încă în scădere. Atât timp cât nu vine apă de nicăieri, nu are de unde să ajungă în Dunăre, să crească cotele. Problema e că la depunerile care sunt, pe partea de dragaj. Noi, partea română, ne-am făcut şi ne facem treaba, însă colegii bulgari nu sunt alături de noi. Problemele sunt pe partea de administrare româno-bulgară”, a declarat Florin Uzumtoma, director căi navigabile AFDJ Galaţi.

Conducerea aeroportului din Târgu Mureș îi roagă pe pasageri să pună în bagajul de mână un schimb de haine și să aibă la ei o anumită sumă de bani