Ce se întâmplă în biserică, rămâne în biserică. Cu condiția să se întâmple ceva, orice. Un cântecel, o înviere repetată, un botez plătit în valută sau ceva pomeni de la ultima băbuță din sat.

BOR nu doarme, BOR veghează. Biserica îi vrea pe credincioși în interiorul bisericii. Coronavirusul nu mai contează. Restricțiile nu mai contează. Măsurile de siguranță nu mai contează. Nu are importanță dacă oamenii aleg să se distanțeze social pe terase. Sau la mare. Sau la munte. Sau își anulează concediile. Sau nu va mai exista nici școală, și nici grădiniță. Biserica din România bate din picior și vrea să aibă mereu ultimul cuvânt:

”Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia.

Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia.

România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”.

Se agață de faptul că-s mulți creștini în România. Nu-i contrazic. Sunt destui creștini în România. Creștini ortodocși, creștini catolici, creștini protestanți. BOR alege să generalizeze și să vorbească în numele tuturor. Și tot BOR are impresia că restricțiile și măsurile îi cam subminează autoritatea.

BOR ne vrea o mare și unită familie sub acoperișul bisericii. Că, oricum, în accepțiunea Bisericii Ortodoxe Române, virusul ori nu există, ori poate fi eradicat prin rugăciune.

Deloc timidă, biserica face iar legea. Ia sintagma ”România este o țară eminamente creștină” în brațe și o folosește cu fiecare ocazie. Aș repeta treaba aia cu ”România e stat laic”, dar nu mai are sens. BOR face legea și are cu cine să facă legea. Și s-o și pună în aplicare. Atât timp cât există adepți, există și o forță. Sau, de ce nu, un cult.

Citește și: Raed Arafat: vine valul, îmi ia concediul

#News