Dintr-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției noastre aflăm că Ministerul Sănătății a blocat testarea începută de Primăria Capitalei, cea care avea loc la Arena Națională. Despre proiectul testărilor derulat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, v-am mai vorbit și cu alte ocazii, povestindu-vă atunci faptul că un astfel de demers a fost considerat important de inițiatori pentru a se stabili gradul de infectare a populației.

Astăzi aflăm că testarea de tip anticorpi a fost blocată, încă Primăria Capitalei îi asigură pe bucureștenii ce își doresc în continuare să se testeze că se vor căuta soluții în acest sens, noua locație urmând să fie anunțată în cel mai scurt timp.

„Ministerul Sanatatii prin DSP a blocat testarea de tip anticorpi începută de Primăria Capitalei, prin ASSMB, la Arena Națională

Bucureștenii vor fi anunțați unde vor avea loc în continuare testările

Primăria Capitalei a demarat ieri testarea necesară pentru studiul științific care va arăta gradul de contaminare a populației din Capitală, circulația virusului și procentul de imunizare pe cale naturală a bucureștenilor, pentru a reporni activitatea economica si a salva locurile de munca din Capitala.”, se arată într-un comunicat de presă trimis astăzi redacției noastre.

În ceea ce privește această situație, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a spus:

„Aceste date sunt vitale pentru a stabili măsurile următoare, pentru că toate țările și-au repornit economia, dar noi se pare că încă suntem într-un soi de așteptare care nu ne avantajează. Este un proiect preluat din practica țărilor civilizate și care au luptat real cu noul virus. În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spații temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi Covid, noi am propus alte spații – inițial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate. Am propus apoi cabinetele școlare, dar directorii unităților de învățământ au primit amenințări de la Ministerul Educației, că vor fi demiși dacă acceptă acest lucru, deși totul era gândit astfel încât să fie circuite separate față de alte activități din școli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Așadar, încă de la început am avut piedici.”

Reamintim faptul că Primăria Capitalei a identificat posibilitatea de a amenaja pentru testare spațiul de la Arena Națională, un spațiu foarte generos și a informat Ministerul Sănătății și DSP. Acum două săptămâni, s-a prezentat o echipă DSP în vederea avizării, echipă ce avea inclusiv medici epidemiologi și care s-a declarat foarte mulțumită, afirmând că urmează să elibereze avizul temporar. – se mai menționează în comunicat.

„Acest aviz nu a mai venit, deși ASSMB a sunat la DSP București în fiecare dimineață, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituție condusă de fina Ministrului Educatiei din partea PNL, Monica Anisie, și-a amintit de noi și a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunța că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătății li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru.
În loc de acuzații absolut nefondate și calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătății să-și facă treaba și să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraș face cum consideră, preia din practia internațională și aplică local în funcție de ce spații deține, în lipsa unor reglementări naționale unitare.
Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP și a Ministerului Sănătății, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.
Îi asigur pe bucureșteni că testările continuă, îl vom anunța pe fiecare dintre cei înscriși la ce unitate medicala va fi programat.”. a adăugat Gabriela Firea.

Citește și: Firea, despre programul „SUNT IMUN LA COVID?”, care debutează astăzi

#News