CTP - captură Digi24

Mi-e drag CTP, mă amuză și reușește mereu să mă surprindă cu fiecare comentariu, cu fiecare nervi noi, cu fiecare nemulțumire. I-am ascultat și i-am citit discursurile, mereu presărate cu o furie tipică și ceva citate în latină pe care, cu timpul, a reușit să le patenteze.

Că e politică, sport sau simplu cancan, mă amuză CTP și recunosc, mă amuză și mai tare când e supărat. Și are victimele sale, indiferent de partidul politic în care acestea își au cuibarul.

Azi nu mi se pare amuzant. Și țin să comentez de pe margine, păstrând o logică, argumente și un fir narativ.

1. ”Mă simt umilit și desconsiderat, pentru că nu poate fi normal ca să stăm la 11:00 – când la 12:00 se închide starea de urgență – să stăm cu urechile ciulite o țară întreagă ca să aflăm ce ni se va întâmpla peste o oră”.

Nu știu de unde umilirea și cine îl umilește pe CTP. Coronavirusul? Ora 12 din noapte? De ce desconsiderearea și, mai ales, de ce ai ține morțiș să ieși la plimbare la miezul nopții? Ce ai atât de important de făcut după ora 12, încât să nu necesite amânare?

2. ”Și mâine, de pildă, nu știe nimeni – un element fizic important și nou: masca – pentru că el capătă putere de lege. Masca nu a avut putere de lege până acum. O purtai sau nu o purtai, după cum doreai. Acum, masca este obligatorie prin lege. Știe cineva, dacă mâine dimineață trebuie să ieșim, ce facem în acest caz? Găsim la farmacie măști? Găsim la farmacie măști cu 10 bani bucata și nu cu 10 lei bucata?”.

Ținând cont că pandemia nu durează de azi, de mâine, ci de luni bune, măștile ar fi trebuit achiziționate din timp. De asemeni, transformarea stării de urgență în stare de alertă a fost anunțată de săptămâni bune. Data de 15 mai în sine a fost anunțată de săptămâni bune. Și, mai important de atât, măștile au fost un ”must have” și înainte de 15 mai. E adevărat, sunt și au fost greu de găsit în farmacii. Eu am preferat să nu apelez la farmacii, pentru că m-am gândit la oamenii cu posibilități reduse și cu lipsa accesului la Internet. Am preferat comenzi on-line, am măști. Le-am purtat și le voi purta, indiferent de noțiunile stare de urgență/stare de alertă.

3. ”Prețurile măștilor s-au dus spre 10 lei bucata. Nu știe nimeni nimic despre asta. Știm că vom primi, de pildă, măști și mănuși, eventual, la intrarea în supermarket? Pentru că așa ne-au spus guvernanții. ”Domne, asta e treaba proprietarilor de supermarketuri…”. Știm așa ceva? O să fim întâmpinați cu măști mâine dimineață la supermarket?”.

Total de acord. Dar. Ar trebui să înveți să cauți până adaugi produsul în coșul de cumpărături. Sunt măști cu 10 RON bucata, sunt măști cu 5 RON bucata și sunt măști cu 3 RON bucata. Sunt reutilizabile și, da, te pot ține și câteva zile bune, dacă știi cum să le dezinfectezi. Sau, te pot ține luni bune dacă alegi să eviți ieșirile la plimbări inutile. Și încă o chestie: măștile pot costa 0 RON dacă pui mâna pe ață și ac și decizi să ți le confecționezi. Singur. Mă îndoiesc că CTP nu știe să coasă un elastic.

4. ”La autobuz, cineva vine, se urcă și n-are mască. Să zicem că-i face observație șoferul… Să presupunem că-i face. ”N-aveți mască!”. ”Păi, n-am găsit!”. Sau, ”N-am bani să-mi iau, că-s prea scumpe!”. Atunci ar trebui să existe la șofer, în fiecare mijloc de transport în comun, să existe un pachet, un stoc de măști din care să i se dea respectivului o mască ca să se urce în autobuz cu ceilalți călători.”

Așa cum am auzit-o eu, era normal să o fi auzit și alții: nu ieși din casă fără mască și echipament corespunzător. Având în vedere că pandemia nu e nouă, ci durează de luni bune, cred că toată lumea are măcar o mască pentru cazul ăla urgent în care trebuie să ia autobuzul. Deci, încă o dată, argumentul lui CTP e invalid.

Nu e o situație nouă care să fi apărut peste noapte. E vorba de siguranță, de respect și de precauție. Să nu mai îngroșăm numărul infectaților și să încercăm să-i menajăm pe cei dragi.

Iar smiorcăielile și compătimirile inutile nu ajută.

Citește și: Super eroului BOR nu-i e frică de COVID

#News