Marcel Vela
Marcel Vela

Într-o premieră absolută, ministrul de interne Marcel Vela a dat declarații în urmă cu câteva zeci de minute privind situația tensionată a ultimelor săptămâni, referitoare la problema piloților de elicopter trecuți în rezervă ce au acceptat să revină în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, in scopul efectuării de curse de noapte în mai multe regiuni ale țării.

Conferința de presă a fost ținută alături de secretarul de stat, Raed Arafat, pe care Marcel Vela l-a criticat aspru în videoconferința pe care acesta a ținut-o cu prefecții orașelor din România în ultima zi a anului trecut. Raed Arafat a fost întrebat în direct despre situația copilului care nu a putut fi transportat pe timp de noapte cu un elicopter SMURD, deși situația se prezenta a fi critică pentru viața acestuia, și despre cum elicopterele nu au posibilitatea de a se deplasa în timp util la fața locului, atunci când situația o cere. Singurele excepții în acest sens sunt orașele București și Târgu Mureș, unde transportul aerian nocturn al pacieților aflați în dificultate medicală este posibil.

De asemenea, Vela a punctat faptul că nu există suficient personal de zbor calificat, care să poată suplini nevoia pe care SMURD o are în acest moment, lansând un atac virulent asupra secretarului de stat Raed Arafat, care nu ar fi gestionat corespunzător situația. Acestuia nu i s-a dat un drept la replică clar, fiind bombardat cu întrebări multiple.

În încheiere, Vela a declarat că va propune un proiect prin care toate orașele să dispună de condiții optime pentru a putea acționa elicopterele SMURD, însă și facilitarea amenajării pistelor pentru decorare și aterizare destinate elicopterelor SMURD și ISU.

foto

#News