Factura electronică, obligatorie în România de la 1 ianuarie

Acest lucru este valabil pentru firme, ONG-uri și persoane fizice autorizate

aPARAT FACTURARE
APARAT FACTURARE SURSA FOTO PIXABAY

Facturarea electronică va deveni obligatorie în România de la 1 ianuarie pentru firme, ONG-uri și persoane fizice autorizate. Acestea trebuie să înregistreze în noul sistem toate facturile emise pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii. Există însă câteva etape graduale și anumite sancțiuni pentru încălcarea normelor, potrivit stiripesurse.ro.

Până la data de 30 iunie mai pot fi emise facturi în sistemul vechi, fiind obligatorie raportarea.

De la iulie e-factura va fi singurul canal prin care se vor mai putea transmite facturile, a precizat ministrul de finanțe, Marcel Boloș. Cei care vor refuza să folosească modulul e-factura ar putea fi pasibili de pedepse cu închisoarea între 3 și 10 ani, dacă legea privind combaterea infracțiunilor economico-financiare va trece de controlul Curții Constituționale.

România va aplica sistemul RO e-Factura generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în țara noastră. Sistemul este operațional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.

Țara noastră a solicitat Comisiei Europene (CE), încă din ianuarie 2022, o derogare de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale.

Potrivit autorităților române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală. Măsura a fost impusă și de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2020). Toate trenurile din Londra anulate după inundarea tunelurilor