Ministrul Mediului anunță demararea pe 30 noiembrie a Sistemului de Garanţie-Returnare

Termenul stabilit iniţial a fost 1 octombrie 2022

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) incepe pe 30 noiembrie, ambalajele care se vor pune pe piaţă după data respectivă trebuind să fie marcate cu sigla ReturRO, iar produsele care nu sunt ambalate corespunzător nu se mai pot pune pe piaţă, a anunţat  ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit g4media.ro.

Termenul stabilit iniţial a fost 1 octombrie 2022, dar administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit la sfârşitul lunii august 2022, ducând la această amânare.

De la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător. „Va exista cu siguranţă perioadă de tranziţie când produsele ambalate în ambalaje non-SGR trebuie să iasă din piaţă. Pe 30 noiembrie pornim sistemul garanţie-returnare în România”, a mai spus ministrul.

„Sistemul de Garanţie-Returnare este un pas important asumat acum un an şi jumătate. Între timp, din august, într-adevăr lucrurile au intrat într-un ritm la început mai lent, dar recuperează acum. (…) Se finalizează contractele pentru producători şi pentru retaileri, se finalizează locaţiile şi se vor aproba foarte curând locaţiile unde se va face sortarea şi numărarea ambalajelor. Lucrurile merg într-un ritm accelerat. Finanţarea începe să se cristalizeze şi ea. Lucrurile vor intra într-un făgaş normal, cu siguranţă. Ceea ce vă pot spune este că pe 30 noiembrie sistemul porneşte în stadiul în care va fi. Pe 30 noiembrie sistemul porneşte şi nu mai prelungim”, a menţionat Barna Tanczos.

Lecții despre pericolele drogurilor, susținute de avocații din Mureș