Spitalul Socola din Iași, amendat pentru lipsa de angajați

Două secţii ale Institutului Socola are mai puțin personal decât necesarul pentru a asigura îngrijirea pacienţilor.

Două controale ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au stabilit că două secţii ale Institutului Socola au mai puţini angajaţi decât necesarul pentru a asigura îngrijirea pacienţilor. Soluţia găsită de inspectori a fost sancţionarea institutului cu o parte din sumele alocate în cadrul contractului. La cele două controale ale CJAS care au avut loc în noiembrie 2019 şi ianuarie 2020, s-a constatat că în Secţia IX Cronici şi în secţia de paliaţie de la Bârnova numărul de personal este mai mic decât cel legal, potrivit g4media.ro

Institutul Socola a fost sancţionat cu 0,5% din valoarea contractului cu CJAS, respectiv 187.000 lei. Institutul nu a contestat rezultate controlului, dar nici nu a plătit, aşa că CJAS s-a adresat instanţei, cerând obligarea la plată.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Socola au arătat că le fusese imposibil să se încadreze în prevederile legale. Numărul de angajaţi necesari în secţia de paliaţie rezulta din normele stabilite printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii emis în februarie 2018.

Ordinul stabilea un termen de 12 luni pentru conformarea la măsurile dispuse. Reprezentanţii Institutului au precizat că termenul era prea scurt pentru a apuca să instruiască personalul pentru îngrijiri paliative.  

Judecătorii  nu au analizat argumentele aduse. Au constatat că Socola nu contestase rapoartele de control, deci şi le asumase, trebuind să plătească. Apelul declarat de Institutul de Psihiatrie a fost analizat de magistraţii Tribunalului.

Reprezentanţii institutului au explicat că nici nu se gândiseră să conteste rapoartele de control, fiind convinşi că o cerere de anulare a lor ar fi fost respinsă ca inadmisibilă. Ei au afirmat însă că inspectorii CJAS nu au precizat  concret modul de încălcare a normelor emise de minister. Nu se menţiona nici care ar fi fost numărul de salariati necesari pe secţii şi nici ce specialităţi ar fi trebuit să aibă aceştia ca lucrurile să fie în regulă. Argumentele aduse nu au avut nicio şansă în faţa judecătorilor, care au arătat că nimic nu interzicea Institutului de Psihiatrie să atace rapoartele de control sau decizia de imputare a banilor, prin care se stabileau pretenţiile CJAS.Pe fondul problemei, inspectorii CJAS arătaseră că după semnarea contractului cu Socola, numărul angajaţilor din cele două secţii scăzuse.

Mieii pot fi sacrificați în ferme, până de Paște