Primarul Capitalei, Gabriela Firea anunță debutul programului „SUNT IMUN LA COVID?”, declarând că până în prezent aproximativ 2000 de persoane s-au înscris accesând site-ul destinat programului, în timp ce 500 dintre aceștia urmează să fie testați în cursul zilei de astăzi. În același mesaj postat pe Facebook, Firea mai spune că eventualii bucureșteni care își doresc testarea prin acest program nu au de ce să se teamă întrucât testarea este una sigură și sanitară, iar procedeul unul nedureros.

Gabriela Firea, despre metoda testării: „Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință”

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei! Programul „SUNT IMUN LA COVID?” debutează astăzi, la Arena Națională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, a facut toate pregatirile necesare din punct de vedere medical si logistic.

Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru.

Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție.

Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici.

În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19.

Unde se fac înscrierile?

Înscrierea online continuă pe pagina https://assmb.ro/page/testareanticorpi.

• Reamintim faptul că persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc.

Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

• Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

• Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.

• PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.

• La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.

În ceea ce privește stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program și 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).”, declara Gabriela Firea pe pagina ei de Facebook.

Citește și: Gabriela Firea anunță ultimele retușuri la supra-lărgirea șoselei Fabrica de Glucoză

#News