Vaccinul Johnson&Johnson, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Este al patrulea ser anti-Covid după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca

Vaccinul Johnson&Johnson, primul care se administrează în doză unică, a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, conform Digi24. Un studiu clinic la nivel mondial a arătat că vaccinul Johnson & Johnson a fost 67% eficient în prevenirea diferitelor variante de coronavirus şi 85% eficient împotriva cazurilor severe. Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.

Vaccinul Johnson&Johnson, eficiență 67%

Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficiență de 67%. Efectele adverse sunt în general slabe sau medii și dispar de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală, mai precizează sursa citată.

AstraZeneca, între acceptare și respingere

Dintre primele trei seruri aprobate de AEM, cel de la AstraZeneca are intervalul dintre cele două doze cel mai mare, de 8 săptămâni, comparativ cu Pfizer – 21 zile și Moderna – 28 de zile. Și totuși, AstraZeneca este unul dintre serurile „respinse”, din cauza reacțiilor adverse, mai intense.

Italia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți, din lotul ABV2856. O măsură similară a luat și Danemarca. În total, 9 țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Acestea sunt: Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”.

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunța că suspendă preventiv imunizarea după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

Citește și: Vaccinarea tinerilor înaintea vârstnicilor