Mandatele „fără număr” nu sunt agreate de către cei de la USR

Nemulțumiți de mandatele „fără număr” pentru rectori și decani, cei de la USR au decis că e cazul ca rectoratul sau decanatul pe viață să înceteze, astfel că au pus la cale un nou proiect prin care să limiteze numărul de mandate la două.

„După ce a slujit infractorii din PSD și a modificat legile justiției, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a primit răsplata din partea PSD: poate fi rector pe viață la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Amendamentul PSD la legea Educației a fost votat, ieri, în Senat. Rectorii pot să rămână în funcții pe viață deoarece a fost eliminată condiția să nu mai ocupe mai mult de două mandate complete în aceeași universitate”, au transmis reprezentanții USR, pe pagina de Facebook a partidului.

Citește și: USR-Plus Bihor s-a hotărât! Are o parte din candidații la locale

„În aprilie 2019, parlamentarii USR Cristina Iurisniti și Vlad Alexandrescu au depus un proiect de lege care propunea limitarea mandatelor rectorilor și decanilor la maximum două, cu scopul de a crește integritatea și transparența academică. Însă propunerea a fost respinsă pentru că partidele vechi susțin feudalizarea universităților”, se mai arată în sursă/

Astfel, cei de la USR acuză cum că în forma sa actuală, legea nu permite transparența, creând, astfel, confuzii.

„Noi rămânem consecvenți valorilor noastre. Astăzi (marți – n.r.), USR va depune din nou proiectul legislativ privind limitarea mandatelor rectorilor și decanilor la maxim două și care prevede și o pondere de 25% pentru studenți din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. USR susține democratizarea universităților și va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susținuți politic”, concluzionează sursa.

Citește și: USR Bucureşti: Firea acuză sabotaje închipuite, pentru a justifica lipsa apei calde

#News