Salariații care au copii beneficiaza de o deducere personală suplimentară pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă

Deducerea se aplică indiferent de cuantumul veniturilor

Părinții care realizează venituri din salarii beneficiază, din luna ianuarie, de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, transmite Federația Națională a Părinților. Concret, Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivelul acestora, condiția fiind ca copilul să fie înscris într-o unitate de învățământ, potrivit g4media.ro.

Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prevederile referitoare la deducerea personală suplimentară au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Potrivit Ordonanței de Urgență, deducerea personală suplimentară se acordă astfel: 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la aliniatul 10, respectiv de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.”

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere. Dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Adăpost montan dotat cu panou solar, amenajat în Munții Făgăraș