Cărțile de identitate cu cip, eliberate gratuit până la sfârșitul anului

Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

Cărțile de identitate electronice vor fi emise pentru 8,5 milioane de români până la sfârșitul acestui an. Noile documente vor fi gratuite, costul eliberării unei cărți de identitate noi, de 67 de lei, fiind achitat de către stat. Începând cu anul 2030, oricine va dori să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport, potrivit antena3.ro.

 Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern. Guvernul vrea să atingă numărul de 8.500.000 de români cărora să li se elibereze noua carte de identitate. 

Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple, deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii,  adresa de domiciliu rămân nd inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent.

 Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când se dorește schimbarea domiciliului, se arată în nota de fundamentare.

 Procedura preschimbării domiciliului va fi realizată exclusiv în mediul digital, fără prezentarea la ghișeu. Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect. Cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă. „Odată cu extinderea la nivel național, vom pune în circulație și o carte de identitate simplă, care nu are suport de stocare electronică”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție.

Noi restricții impuse de Facebook și Instagram