Transplant total de ochi, efectuat în premieră la nivel mondial

O echipă de chirurgi de la spitalul NYU Langone din New York a realizat primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viaţă

Ochi
Ochi sursa foto pixabay

O echipă de chirurgi de la spitalul NYU Langone din New York a anunţat că a realizat cu succes primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viaţă, potrivit ziare.com.

Un accident la locul de muncă l-a făcut pe un bărbat din Arkansas să-şi piardă ochiul stâng şi o parte din faţă.

El a beneficiat de un transplant total de ochi şi unul parţial de faţă, la sfârşitul lunii mai. O echipă alcătuită din peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone a finalizat procedura de transplant. Procedura a durat aproximativ 21 de ore, a comunicat spitalul. 

Operaţia a inclus transplantul întregului ochi stâng şi a unor părţi ale feţei de la un singur donator.

 Ochiul bărbatului arată acum semne „remarcabile” de sănătate, potrivit echipei sale medicale. Deşi nu poate vedea cu ochiul, el speră că vederea ar putea veni cu timpul. Procedura în premieră ar putea contribui la progresul medicinei de transplant. Bărbatul, un veteran militar în vârstă de 46 de ani, lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune. Iar într-o noapte, în iunie 2021, s-a electrocutat, când faţa sa a atins accidental un fir aflat sub înaltă tensiune.

Şocul electric mortal de 7.200 de volţi i-a provocat răni extinse la nivelul feţei. El a rămas fără aproape jumătate din faţă.

I-au mai fost afectate ochiul stâng, întregul nas şi buzele, zona obrazului stâng şi bărbia, precum şi braţul stâng. „Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul. Cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului. 

Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.

 El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit. „Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital. Să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez. Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant. Fiind o operaţie extrem de tehnică şi complexă reprezintă un progres semnificativ în domeniul transplantului de faţă, au apreciat specialiştii americani. „Transplanturile au un mod unic de a funcţiona. Chiar şi în cazul transplanturilor de faţă au apărut lucruri pe care nu ni le-am fi imaginat”, a spus el. Doi tineri jefuiți în Parcul Tineretului din București