Foto: asia.nikkei.com

China a anunțat că un distrugător american a intrat ilegal în apele sale teritoriale, iar la scurt timp a fost „alungat”, scrie Reuters.

Contrar celor spuse de oficialii chinezi, Statele Unite au anunțat că desfășoară foarte des operațiuni pentru libertatea navigației în Marea Chinei de Sud.

Marina SUA a declarat că USS Benfold „a afirmat drepturile și libertățile de navigație în Marea Chinei de Sud, lângă Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internațional”, mai spune sursa citată.

Statele Unite, vinovate pentru tensiunile provocate în regiune

În ciuda explicațiilor venite din partea Statelor Unite, Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a menționat că nava americană a încălcat suveranitate și securitatea Chinei prin intrarea în apele teritoriale din jurul insulelor Paracel

„Faptele arată încă o dată că Statele Unite nu sunt decât un „fabricant de riscuri de securitate în Marea Chinei de Sud” și un „distrugător al păcii și stabilității regionale”, a mai transmis Beijingul.

Declarația chineză a fost catalogată drept falsă de Marina SUA, precizând că Beijingul încearcă să denatureze operațiunile legale ale Statelor Unite în acea zonă.

„Statele Unite apără dreptul fiecărei țări de a zbura, naviga și opera oriunde permite legea internațională”, a transmis partea americană.

Reamintim că astăzi, 13 iulie, doi oficiali chinezi din Apărare au fost dați afară de poliția din Fiji de la întâlnirea Forumului Insulelor din Pacific, unde vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a ținut un discurs prin transmisiune video, scrie The Guardian.

Unul dintre ei, ce ocupa un loc destinat jurnaliștilor,  a fost identifica de o jurnalistă din Fiji ca fiind un oficial al ambasadei chineze

Cei doi bărbați au fost înlăturați din cameră de către poliția care a fost anunțată de ofițerii de protocol.

Citește și articolul: Decizie fără precedent luată de aeroportul Heathrow din Londra, din cauza lipsei de personal:  Numărul pasagerilor care pleacă, limitat la 100.000 pe zi