Netflix

Pandemia, izolarea și restricțiile impuse au făcut ca tot mai mulți români să schimbe mersul la cinema cu filme văzute de acasă, din canapea. Însă această distracție pare că va costa ceva mai mult, în viitorul apropiat, avertizează fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui.

Concret, acesta afirmă că guvernul se pregătește să introducă o taxă nouă. „După toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai miră nimic. Dar stați să vedeți pe ce: pe una dintre puținele distracții care le-au mai rămas disponibile românilor: pe filmele online. Unii n-au niciun fel de limită de imaginație când e să bage mâna în buzunarul românilor. Le trebuie bani, ca să plătească firmele de partid și sinecurile”, scrie Năsui pe contul său de Facebook.

Deputatul USR a pus pe „tapet” cele mai recente declarații ale liberalilor, privind noile taxe, dar și cele prin care susțineau, foarte vocali, că un vot pentru PNL înseamnă să scapi de PSD, asta în contextul în care, astăzi, lucrurile par să stea diametral opus.

„Nu vom introduce taxe noi” ne zicea același politician care ne zicea și „PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român” sau „Votează PNL ca să scapi de PSD”.

„În România vom avea, deci, o nouă taxă”

Claudiu Năsui este critic la adresa lui Cîțu, despre care spune că are doar pretenții de liberalism, în fapt, acțiunile sale fiind departe de ceea ce susține, cu atâta ardoare.

„Dar ce să vezi, în timp ce premierul clama asta pe toate posturile că nu introduce taxe noi și nu mărește taxele, ministrul culturii pregătea un proiect de lege care făcea exact asta: introducea o nouă taxă.

În România vom avea, deci, o nouă taxă. O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost”, mai spune Năsui.

De asemnea, fostul ministru susține că la nivel european nu există o astfel de directivă, așa cum ar putea spune guvernul, ci doar o recomandare, pe care însă Executivul alege să o impună. „Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, afirmă Năsui, care reamintește că România are deja una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici, în acest moment statul ia aproape jumătate din venitul unei persoane prin taxe și impozite. „Și nu se oprește la asta, mai culege din munca noastră și alte taxe cum ar fi TVA și accize. Singurul lucru care lipsea era să ne taxeze și relaxarea de la sfârșitul săptămânii”.

Totodată, Năsui se întreabă, retoric, unde se duc banii pe care statul îi vrea de la utilizatorii rețelor de filme, iar răspunsul vine tot de el. „De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro”, concluzionează fostul ministru al Economiei.
Citește și: Netflix vrea să restricţioneze „împărțirea” contului