Calin Popescu Tariceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de meserie inginer, dar arată și veleități de economist. În ciuda explicațiilor Guvernului că nu sunt bani pentru majorarea pensiilor așa cum dispune legea, Tăriceanu oferă guvernanților o lecție simplă despre circuitul banilor și explică de ce merită efortul de a majora veniturile pensionarilor.

„Majorați pensiile, pentru că acei bani se vor întoarce în economia reală. Va fi un efect benefic. Un producător nu poate produce bunuri decât dacă se vând, iar ca aceste produse să se vândă e nevoie de putere de cumpărare, de bani. Pensionarii nu au posibilitatea să facă economii”, a explicat Tăriceanu

Acesta a mai spus că suma de 80 de miliarde de euro pe care președintele Klaus Iohannis a obținut-o pentru România în urma negocierilor recente de la Bruxelles nu va ajunge în visteria statului decât dacă planul de redresare economică pe care șeful statului îl va prezenta la următorul summit european va fi aprobat.

„În cel mai bun caz banii vor sosi în România pe la anul. Am cerut să se solicite aprobare ca aceste sume să poată fi folosite ca garanții pentru credite pentru restartarea economiei. Iohannis a stat ca o valiză la Bruxelles, e total nepotrivit, nu au ce să caute președinții, ci miniștrii.

Iohannis vrea să ne arate că el este primul, cel mai important, se duce regulat la Bruxelles, degeaba. E această problemă cu alocațiile și pensiile, sigur. Nu mai suntem în comunism, când întreprinderile produceau, raportau și produsele rămâneau pe stoc. Dacă vrem ca produsele să se vândă trebuie să dăm putere de cumpărare oamenilor, iar acest lucru se obține, în cazul pensionarilor, prin majorarea care, de altfel, este prevăzută în lege”, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat în urmă cu două zile că pensiile vor fi majorate, de la 1 septembrie, dar numai cu 10% și nu cu 40% așa cum era prevăzută creșterea punctului de pensie. De această majorare a punctului de pensie vor beneficia peste 4 milioane de pensionari, ale căror venituri vor fi majorate în funcție de valoarea punctului de pensie.

Citește și: Judecătorii CCR nu și-au luat de la gură. Impozitarea pensiilor speciale, poate de la toamnă

HashtagNews.ro