ludovic orban
Ludovic Orban

Rata de infectare în ultimele 14 zile, la nivelul Capitalei este de 2,39 la mia de locuitori, iar premierul Orban nu exclude carantinarea Bucureștiului, în anumite zone. Mai mult, acesta a precizat că dacă se trece de rata de 3 la mie toate școlile vor intra în scenariul roșu (cursuri exclusiv online).

„Dacă e depășită rata de incidență de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, școlile vor trece în regim online integral. De asemenea – aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate. Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, sperăm să nu se ajungă aici și am convingerea că oamenii înțeleg situația prin care trecem, că vor avea grijă și se vor păzi de infectare”, a spus Orban, la ieșirea de la DSP București.

„La indicele peste 3 la mie e prevăzut în ordinul comun Ministerului Sănătății și Ministerului Educației ce înseamnă trecerea la scenariul roșu și anume învățământ online”, a adăugat el.

Fără număr… cunoscut

De partea cealaltă, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea vine cu argumente, în urma cărora autoritățile locale nu ar trebui să carantineze cel mai mare oraș al României.

„Sunt 3,5 milioane de locuitori în București și aproximativ 500  de mii în Ilfov, în total, 4 milioane. Nu înțeleg de ce autoritățile dau acest număr, 2,2 milioane (n.r. datele de la Evidența Populației), care nu corespunde realității. Ar trebui raportată incidența la numărul real de locuitori. Sub nicio formă n-ar trebui carantinată Capitala (…) Ce ar fi trebuit să se întâmple, și nu s-a întâmplat, este acea testare masivă a populației asimptomatice, pentru a izola cartierele cu incidență mare. Acum culegem roadele nepăsării din martie. S-a spus (despre testarea în masă) că nu este cazul, culminând cu faptul că în campania electorală s-a spus despre această testare în masă că este o comedie. Acum, cei care mi-au fost adversari spun că vor demara urgent această măsură”, a spus Firea, la Antena 3, citat de Știri pe surse.

Citește și:  Bucureștenii, fără număr… cunoscut

#News