Succesul și „magnetismul” orașului Cluj se vede și în gradul de poluare, astfel că a fost nevoie de găsirea și implementarea unor soluții pentru reducerea poluării. La finalul anului trecut, proiectul „Aer curat pentru Cluj”, care prevede realizarea de fațade verzi și plantarea de copaci mari dimensiuni, inclusiv de arbori inteligenți, a obținut cele mai multe voturi.

Copacii inteligenți, folosiți pentru purificarea aerului, vor fi amplasați acolo unde spațiul nu permite altfel, potrivit inițiatorului proiectului.

Altfel, Primăria Cluj Napoca va achiziționa trei sisteme de reducere a poluării din oraș – City Tree, sisteme care ar urma să fie montate în oraș. Investiția este estimată la 1.000.000 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 19 octombrie 2020.

Copacii inteligenți sunt dotați cu senzori de aer și de zgomot, conexiune 5G, dar și ventilatoare care preiau aerul murdar și îl curăță. Purificarea aerului se face cu ajutorul unor panouri cu specii de mușchi, care pot absorbi până la 80% din praf și eliberează oxigen, potrivit ebsradio.

Citește și: Emil Boc ”trimite în istorie” copiile xerox

#News