BOR aruncă cu lingurițele în noi

A vrut BOR-ul Paști? A primit! Ok, poate nu așa cum și-ar fi dorit, dar a primit.

A vrut BOR-ul redeschiderea bisericilor odată cu eliminarea stării de urgență? A primit și asta!

Ei, și pe sistemul, îți dau un deget după care-mi iei toată mâna, mai nou, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, anunță că nici cu metoda lingurițelor de împărtășanie de unică folosință nu-i de acord. De ce? Pentru că nu scrie, domnule, la carte așa ceva! Unde s-a mai pomenit linguriță de plastic în Biblie? Ce urmează? Să aflăm că cele zece porunci au fost trimise de către Dumnezeu lui Moise prin e-mail, iar Moise le-a descărcat direct pe o tabletă? Prea mult modernism!

Euharistia, sau așa cum mai este ea cunoscută în argoul bisericesc, împărtășania, își are originile în Cina cea de Taină, când Hristos a decis să le împartă tuturor apostolilor de-ale gurii, cu scopul înfrățirii.

Poate că ar fi bine de menționat că pe vremea aia nu existau nici catolici, nici ortodocși, întrucât Marea Schismă nu se întâmplase încă. Exista doar o gășcuță de câțiva inși, care dacă ar fi avut ghinionul să activeze în zilele noastre, am fi avut toate șansele să-i vedem pe la știri, mai pe la coada grupajului, așa, în secțiunea aia de chestii ieșite din comun apărute pe YouTube.

Am scotocit tot internetul în speranța c-am să găsesc vreo informație relevantă despre lingurițe, materiale acceptate de divinitate, forme permise, și-așa mai departe. Nimic despre asta! Ceea ce mi-a amintit de o tradiție locală de la bunica mea din sat, care spune că atunci când te duci la „mort”, dacă ți se leagă la mână un prosop chinezesc, din ăla căruia îi ies culorile la prima folosire, degeaba ți-l mai leagă, pentru că nu e pomană în fața lui Dumnezeu. În plus, te râde lumea! Și mai am o întrebare: ce face mortul cu atâtea prosoape la lumea cealaltă?

Ce vreau să scot în evidență?

Faptul că ortodoxia evoluează, dar nu neapărat în bine.

Cu fiecare nouă generație de preoți și pensionare apar noi și noi tradiții, care mai de care mai aberante și mai ușchite. Cam așa cum presupun că s-a scris și Biblia. S-a pornit de la idee, după care a venit Luca și-a zis: „Cred că am să adaug și pragraful acesta, că-i artistic”. Invidios, Matei își zice: „Ei, dar ce? Eu sunt mai fraier?”. Și tot așa, până ce o frumoasă carte de aventuri și pilde s-a transformat în cartea aia de căpătâi a omenirii – purtând diferite nume, în funcție de religie: Biblie, Tora, Coran, etc.

Kit-ul de împărtășanie, o idee care a murit încă din fașă

Acum câțiva ani, când nu auzise nimeni de Coronavirus și de pericolul transmiterii bolii, puneam la cale împreună cu o bună prietenă o idee de afaceri numită „Kit-ul de împărășanie” ce includea, printre altele, și o linguriță de unică folosință pe care fiecare doritor de euharistie s-o poată folosi numai pe gurița proprie. Ideea ne-a venit în urma rememorării traumelor din copilărie când, obligate de bunici să ne împărtășim, nimeream întotdeauna la coada clasamentului pentru că noi eram tinere și aveam toată viața înainte, lucru care nu se putea spune însă și despre pensionarele ce veniseră la împărtășanie de bună voie. Nu-i lucru ușor să fii ultimul care primește împărtășanie cu aceeași linguriță – mai ales dacă te-ai născut c-un stomac sensibil.

Vasile de la BOR se consultă pentru a veni cu cele mai bune soluții

Știm, celor de la BOR nu le plac noutățile, cu excepția ultimelor modele de Merțan, desigur – alea sunt aprobate și parafate direct de Sfântul Duh.

Astfel, pentru rezolvarea problemei, propun următorul lucru: există undeva, în țara asta, vreun scriitor talentat dispus să mai scrie un capitol din Biblie, unde să se vorbească despre sfânta linguriță de unică folosință? O editură care să publice noua ediție îmbunătățită, om găsi noi!

„Așadar, problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a precizat Vasile Bănescu.

Citește și: Pimen e vlădică, noi suntem opincă

#News