S-a discutat deja despre cum Pimen, ÎnaltPreaSfințit, a sfințit cu coronavirus măcar 6 persoane din cele 37 de la Mănăstirea „Sfântul Ioan” din Suceava și de la căminul de bătrâni patronat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Cum tot el, Pimen, a fost dus cu elicopterul la spital, pentru că, știm cu toții, chiar asta e procedura standard pentru fiecare dintre noi. Oricare dintre noi ar fi transportat de urgență cu elicopterul la spital, indiferent de cum ne cheamă, sau câte cunoștințe avem.

Ei, trecem și peste asta. Acum, în vârstă de 90 de ani, Pimen se simte mai bine. De la rugăciunile către sfântul Nichifor Leprosul, bineînțeles, nu de la cele 3 doze de plasmă hiperimună, prelevată de la donatori vindecaţi de COVID-19. Nici de la tratamentul cu Remsedivir. De la rugăciuni i se trage vindecarea.

Bun. Nu-mi pasă de vârsta lui. Nici de faptul că, să fim cinstiți, a cam avut parte de tratament preferențial. Îmi pasă, în schimb, de reacția Preasfințitului Părinte Ignatie, de la Huși. Care a simțit nevoia să reacționeze creștinește și frățește, după ce au apărut zvonuri cum că Pimen ar cam fi dat colțul. S-ar fi dus la cele veșnice. Ar zburda liber, pe pășunile veșnic verzi. Ține slujba cu îngerii. Cu alte cuvinte, că ar cam fi murit.

N-a murit. Și reacția lui Ignatie e următoarea: ”‪Spunea cineva atât de sugestiv: “Nu mor vlădicii când vor calicii”.

Pentru cine nu știe, vlădica e stăpânitorul. Calicul (sau opinca), în asociere cu vlădica, e cel sărac și exploatat. Ăla de servește intereselor vlădicii. Ăla care muncește pentru el. Ăla care-i face averea care-l transformă pe el în vlădică. Sluga. Iobagul.

Ce să înțelegem din asta, părințele? Că noi suntem turma? Că ne privești, pe fiecare-n parte, cu dispreț? Că viața voastră e mai importantă decât a noastră? Că, dacă moare unul din noi, nu-i nimic, altul la rând! Dar, dacă moare vreunul dintre ai voștri, e jale?

Păi cum rămâne, părințele, cu iubirea creștină? Cu mesajele din Biblie, care îndeamnă la iubirea aproapelui? Cu toate cuvintele alea multe, pe care le spuneți din haine aurite și Audi-uri de ultimă generație, calicilor care vă plătesc și pentru nunți, și pentru botezuri, și pentru înmormântări?

Cum rămâne cu mândria e păcat capital? Cu îndemnul la sărăcie și smerenie? Cu fariseismul? Cu fala vană și deșartă?

Alea nu se aplică la voi? A, nu, normal. Că ”nu mor vlădicii când vor calicii”. Am uitat.

Da, îmi cunosc Biblia. Da, o tratez ca pe o culegere de literatură ebraică. Dar eu nu sunt preot. Voi, teoretic, ar trebui chiar să credeți (și să și aplicați) ce scrie acolo. Era un citat cu ”dați-i Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!” Nicăieri nu scria, însă, că preoții vor fi Cezarii.

Citește și: Coaliția pentru Familie luptă contra COVID, dar vrea redeschiderea bisericilor

#News