”Adio hârtii” înseamnă mai multă transparență pentru fondurile europene și înseamnă digitalizare. De asemenea, de la 1 iunie, finanțările se vor face on-line.

„Adio hârtii!” nu înseamnă doar renunțarea la hârtia fizică, ci renunțarea la niște obiceiuri învechite.

Undeva, acum mulți ani, am fost nevoită și obligată să-mi schimb buletinul. Am depus hârtii, am așteptat hârtii și am semnat și mai multe hârtii. Undeva, acum și mai mulți ani, a apărut buletinul plasticat și toată lumea a luat foc, mai ceva ca lemnul din sobă. Pentru că încă suntem obișnuiți cu chirpici și sobe, deși avem posibilități. Nu vorbesc de cei care nu au, vorbesc doar de cei care refuză.

La nivel personal și extrem de mic, refuz chitanțele de la bancomat. Și aș refuza și bonurile, dacă partea aceasta ar putea fi digitalizată. Bilete de tren digitale, abonamente digitale la concerte și, da, mă declar fericită.

Suntem obișnuiți să privim sceptic și să comentăm absolut orice schimbare.

Pe principiul: ”las-o că merge și așa”, suntem ok cu cozile și birocrația. Și cu colecțiile de hârtiuțe inutile. Ba, mai mult, le și încurajăm zi de zi.

”Adio hârtii” este o ”iniţiativă ce vine în scopul debirocratizării şi transparentizării interacţiunii dintre beneficiarii fondurilor europene şi autorităţi, creând cadrul legal pentru alinierea la Regulamentele Europene”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Conform Libertatea: ”În data de 7 mai, în sistemul informatic MySMIS erau 2.059.534 de fișiere atașate, aproximativ 70% din spațiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite, semnate, scanate și reintroduse de beneficiari, ceea ce înseamnă timp și muncă irosite. Prin introducerea obligativității folosirii semnăturii electronice presiunea asupra sistemului informatic compus din peste o sută de componente va scădea.

Deblocarea investițiilor semnificative în infrastructura hardware la mai puțin de trei săptămâni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloș pe 4 noiembrie 2019 reprezintă un alt pas important în procesul de normalizare și de transparentizare a folosirii banilor europeni în România”.

Din punctul meu de vedere, totul va fi în avanajul nostru, al tuturor. Mai transparent. Mai rapid și, cel mai important, mai puțin corupt. ”Adio hârtii” este, înainte de toate, o mică evoluție digitală:

„Am provocat o mică revoluţie realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, şi anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanţărilor”, a precizat, potrivit informării, ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Mă gândesc că hârtiuța-mită cu sigla euro inscripționată pe ea e doar compatibilă doar cu dosarul. Iar, dacă dosarul e digital, poate dispare și obiceiul. Și hoția.

Citește și: Violeta Alexandru, supărată pe directorii Caselor de Pensii

#News