Am spus dintotdeauna că românul, în țara lui, e obișnuit cu câteva fraze, pe care le consideră literă de lege. Și pe care, în țara lui, românul le aplică mereu. ”Noi merităm!”, ”Să ni se dea!” și ”Nu e corect!”. Toate – folosite obsesiv-compulsiv, pentru că știe că i se cuvine orice, mai ales fără să dea nimic în schimb.

Starea de urgență, carantinarea obligatorie și izolarea impusă a acutizat folosirea lor și a crescut valul de nemulțumire.

Ne confruntăm, la nivel mondial, cu un virus nou. Păi, ce, ăsta-i virus? E o conspirație și-un motiv să ne controleze! Vor să ne distrugă economia și viața personală! Nu le pasă de noi, le pasă doar de ei.

Unde nici unul dintre cei care se plâng de lucrul ăsta, n-ar putea să-ți explice exact nici cine sunt ”ei”, nici ce câștig ar putea avea din faptul că stăm acasă, ca să nu ne îmbolnăvim.

Să fim serioși: nici o ”mare putere”, nici un bogătaș miliardar nu ar avea nimic de câștigat din stoparea economiei. Pentru că, la un moment dat, se termină banii, se termină produsele și, oricât de magnat ai fi, nu mai ai nici ce câștiga, nici ce controla. Nimeni nu are nimic de câștigat dintr-o societate în haos, de genul celei din 12 Monkeys. Sincer.

Revenind la românii noștri, veșnic nemulțumiți și la țara noastră. Pe Facebook am găsit următorul status, care descrie perfect interacțiunea românilor cu starea de urgență, cu izolarea și cu limitele și relaxarea lor:

”15 aprilie. Ne bagă ăștia la pușcărie în casă! Nu e corect!

1 mai. Nu ne mai dau ăștia drumul din casă mai repede? Nu e corect!

15 mai. De ce ne-au dat drumul din casă, dacă au deschis doar muzeele? Noi vrem să se deschidă cârciumile și mall-urile! Nu e corect!

1 iunie. Au deschis ăștia crâșmele, dar nu avem voie să stăm toți la o singură masă! Nu e corect!

15 iunie. Degeaba au deschis mall-urile, dacă nu avem voie în vacanță măcar la noi în țară! Nu e corect!

1 iulie. Și ce dracu` să vedem noi în excursii în țara noastră de rahat? Noi vrem în Grecia și Turcia în vacanță! Nu e corect!

15 iulie. Parcă alea sunt țări? La greci și la turci e ca la noi. Noi vrem în vacanță în Italia și Spania! Nu e corect!

1 august. Hmmm. Europa e de rahat. Noi vrem în vacanță în Caraibe și India, dar nu avem bani de așa ceva. Nu e corect!

15 august. Am început munca și nu e corect. Nu vrem să fim sclavi la stăpâni străini la Ford și Renault! Nu e corect!

1 septembrie. Ce idioți au fost ăia de la Ford și Renault că au plecat în India! Nu e corect să muncim pentru patroni români. Ăștia sunt cei mai rai!

15 septembrie. Nu e corect să muncim. Noi vrem să ieșim la pensie la 25 de ani, fără să muncim deloc! Munca e pentru sclavi, nu pentru oameni!

1 octombrie. Ne bagă ăștia la pușcărie în casă pentru că a revenit covidul. Nu e corect să stăm acasă pe 75% din salariu.

15 octombrie. Nu ne dau ăștia drumul din casă mai repede? Noi vrem să muncim ca să mergem în vacanță la noi în țară! Nu e corect să stăm degeaba!

1 noiembrie. Se zvonește că ne dau ăștia drumul din casă tocmai acum, când sezonul de vacanță e compromis. Nu e corect!”

Știu, găsești diverse pe Facebook. Dar, când dau de status-uri în genul ăsta, nu pot să nu mă bucur. Mai avem încă șanse. Să gândim obiectiv și să ne facem bine. Nu doar fizic.

L-aș completa pe Petre cu un singur lucru: dacă nu s-ar fi luat măsurile (restrictive, ce-i drept) care s-au luat la noi, și numărul de îmbolnăviri/morți ar fi fost mult mai mare, la același nivel cu cel din Italia, UK sau Germania, aceeași români ar fi spus: ”Murim pe capete, și statul nu face nimic pentru a ne ajuta. Nici măcar o carantină nu a impus. Nu e corect!”

Citește și: Facenews: românii, moldovenii și coronavirusul

#News