Românii nu vor să fie mereu frați cu moldovenii. E o vorbă tipic românească pe care aleg să o cenzurez puțin. E ceva despre facerea de bine. Am decis să revin cu amănunte legate de un gest frumos făcut de România, Republicii Moldova.

E vorba de un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare destinate combaterii Covid-19.

”În şedinţa de guvern de astăzi a fost adoptată o hotărâre de guvern, aşa cum Guvernul Orban a promis, pentru ajutor umanitar pentru Republica Moldova, pentru fraţii noştri din Basarabia, pentru a face faţă crizei răspândirii infecţiilor cu coronavirus în ţara vecină, respectiv un ajutor umanitar în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus”, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, joia trecută, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Am mai scris despre asta azi și sunt sigură că respectivul ajutor va veni. Cu întârziere sau fără, am încredere în promisiuni. Dar.

Ce se întâmplă pe Facebook? Ion Chicu este Prim Ministrul Republicii Moldova și are tot dreptul să informeze moldovenii în legătură cu ajutorul. Sau întârzierile. Sau amânarea. Sau anularea. Concret, din statusul postat pe Facebook nu se înțelege cu exactitatea în câte zile vor sosi camioanele. Deducția logică e că Ion va vorbi când va afla mai multe. Și moldovenii ar trebui să asculte.

Dar. Nu acesta este subiectul articolului de azi. Să vorbim iar de facerea de bine. Nu continuăm zicala, pentru că alegem să fim politicoși și civilizați.

Un anumit băiat de pe Facebook este, însă, foarte nervos pe statusul Prim Ministrului Republicii Moldova. Și pe gestul României. Nu știm exact dacă are chef de ceartă sau e doar un băiat de bani gata pentru care să-i ajute pe ceilalți nu prea contează:

”Nu v-ar fi rușine! v-ați grăbit repede să puneți o astfel de știre! oricum transportul acela nu era așa de important pentru RM că doar ea este un exemplu pentru tot mapamondul! singura țară din lume în care 1/3 dintre cei infectați sunt personal medical….”.

Important sau nu sunt sigură că transportul va ajunge și că va salva niște vieți. Că este nu important și pentru comentatorii de serviciu, rămâne de văzut. Ce rămâne de precizat e că noi nu continuăm zicala: ”facerea de bine…”. Că rămânem românii ăia civilizați și politicoși.

Citește și: Orban și un cadou de 16,5 milioane de lei pentru Republica Moldova

#News