ANAT protestează împotriva eliminării voucherelor de vacanță

Guvernul anunță că emiterea lor va fi reluată anul viitor

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) protestează față de decizia Guvernului de a elimina voucherele de vacanță pe 2021, la numai o lună după ce reprezentanții Executivului au aprobat prin ordonanță de urgență prelungirea programului.

Potrivit unui comunicat al ANAT, asociația este „extrem de intrigată” de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. Reprezentanții asociației susțin că țări cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani, iar altele, cum ar fi Cehia, au anunțat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă.

„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanță, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, același guvern renunță la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT.

„Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming. Dacă o parte din turismul românesc intră în faliment, cum și cu ce mai putem primi, pe viitor, turiștii străini? Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre”, se arată în comunicatul ANAT.

Conform ANAT, în 2019 și în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanță în valoare de 2,77 miliarde lei, iar cele consumate se ridică la 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise.

De partea cealaltă, premierul Cîțu  a explicat motivul pentru care în acest an nu vor fi emise vouchere de vacanță, pe „piață” încă mai aflându-se cele emise în anii precedenți, nefolosite din cauza pandemiei.

„În România astăzi au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță, pe de altă parte am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

Citește și: Reducere de 50% la transportul feroviar, pentru studenți