Plan Urbanistic Zonal Sector 1, în stand by de 20 de ani. În anul 2000, teritoriul Sectorului 1 a fost reglementat prin Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, numai că, de atunci, cei implicați într-un proiect cu beneficii indiscutabile pentru cetățenii sectorului duc o muncă de Sisif. Tergiversări, contre, piedici diverse, încercări de dezinformare constantă a locuitorilor, o birocrație sufocantă, la toate nivelurile. În toți acești ani, peste 650 de documentații de urbanism au fost inițiate, avizate și aprobate, numai că Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 rămâne, încă, pe masa de lucru.

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în stand by de 20 de ani

Arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu, a declarat că, deși pare incredibil, sectorul nu a beneficiat, până acum, de un astfel de Plan Urbanistic Zonal, asta în timp ce alte sectoare ale Capitalei sunt cu un pas înainte.

Citește și USR Bucureşti: Firea acuză sabotaje închipuite, pentru a justifica lipsa apei calde

La nivelul Sectorului 1 există disfuncționalități care nu pot fi trecute cu vederea. Lipsește o infrastructură rutieră și edilitară în zona de nord a Bucureștiului, spre exemplu, fiind imposibil ca aceasta să fie realizată fără o documentație de urbanism aprobată. Nu există o ”conectivitate” între Sectorul 1 și Sectorul 6, putând fi utilizate numai Podul Grant și Podul Basarab. Nu există un ”transport integrat” – atât în ceea ce privește localitățile învecinate Sectorului 1, cât și în interiorul sectorului. Mai mult, sistemul de parcaje publice menit a facilita accesul la transportul în comun este precar.

Pe de altă parte, locuințele sociale și cele destinate tinerilor sunt insuficiente – ținând cont de cererile înregistrate -, iar salba de lacuri duce lipsa unei ”amenajări peisagere corespunzătoare”.

Locuitorii Sectorului 1, spălați pe creier

”Dotările de interes public vor fi dezvoltate în paralel cu apariția ansamblurilor de locuit, iar prin intermediul documentației P.U.Z. va fi încurajată o dezvoltare policentrică acestor minime dotări, astfel încât să existe acces pietonal la ele sau prin mijloacele de transport public. În același timp, Sectorul 1 va beneficia de o suprafață mai mare de spațiu verde amenajat, fizic, în teren, cu acces nelimitate pentru locuitori”, declară Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei.

Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, spune că acest Plan Urbanistic Zonal, de o importanță covârșitoare este, pur și simplu, blocat. De vină sunt unele demersuri care au ca scop tocmai dezinformarea locuitorilor. Sunt lansate în piață ipoteze absurde, conform cărora cetățenii din anumite zone ale Sectorului 1 se vor trezi cu locuințele la pământ sau nu vor mai beneficia de spații verzi.

#NEWS