Caniculă și furtuni în România

ANM a emis și două coduri galbene de caniculă și furtuni care sunt valabile pentru mâine.

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă valabil astăzi, care vizează cea mai mare parte a țării. A fost emis și un cod galben de furtuni pentru partea de sud-vest a țării, care intră în vigoare astăzi de la ora 20 și este valabil până mâine dimineață, potrivit digi24.ro.

ANM a emis și două coduri galbene de caniculă și furtuni care sunt valabile pentru mâine.

„În Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”. „În Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.”

A fost emis și un cod galben de caniculă valabil pentru mâine

„În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.”.

Codul galben de furtuni în cea mai mare parte din țară va fi valabil pentru mâine

„În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.” Va fi caniculă și disconfortul termic ridicat în intervalul 01.07.2024 ora 10:00 – 02.07.2024 ora 09:00, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista în intervalul 02.07.2024 ora 09:00 – 03.07.2024 ora 10:00, iar din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va fi variabil până spre seară, apoi înnorările se vor accentua, vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade.

Doi bărbaţi din Dâmbovița arestați preventiv pentru proxenetism